Google

pátek 13. března 2009

Co vláda vyčaruje z Budvaru?

Oficiální zpráva z návštěvy ministra Gandaloviče v Českých Budějovicích sice uvedla jednání u jihočeského hejtmana Zimoly, ale jen hodně nenápadně. Je však možné, že právě informování hejtmana bylo hlavním účelem ministrovy návštěvy Českých Budějovic. Podle některých medií padlo v rozhovoru pár důvěrných informací o privatizaci Budvaru a o prodeji Výstaviště České Budějovice.




Gandalovič potom uvedl, že je připraven zvláštní zákon k přeměně národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost. Zákon by měl převést Budvar, národní podnik - což je prostě forma z minulého plánovaného hospodářství - do formy akciové společnosti, která je obvyklá.

Gandalovičův výklad je nutno brát s rezervou. Proč se vláda chce zbavit právě Budvaru, který jako státní podnik hodně vydělává, není moc pochopitelné. Je záměrem skutečně jen nasypání pár desítek miliard do bezedné státní kasy?

Objevily se opět spekulace o případném prodeji Budvaru americké skupině Anheuser-Busch. Například list Wall Street Journal loni přinesl informaci, že s převzetím americké pivovarnické skupiny Anheuser-Busch vyrábějící pivo Budweiser zdědí belgická společnost InBev více než 100 soudních pří ve 30 zemích světa s pivovarem Budvar, který značku Budweiser nebo Bud registruje ve více než 60 státech. Někteří analytici očekávají, že ve snaze vyhnout se vysokým soudním nákladům by InBev mohl státem vlastněný Budvar koupit. List odhadl cenu Budvaru na dvě miliardy dolarů (asi 42 miliard korun).

Obyvatelé Českých Budějovic a všichni příznivci pěnivého moku s označením Budvar nejsou postupem vlády nadšeni. Mezi lidmi putují úvahy o tom, že nový majitel, kterému se může jednat jen o značku a kvantitu, by mohl výrobu v Budvaru zrušit. To by podstatně život v městě ovlivnilo. Mnohem větší obavy jsou o kvalitu piva, že místo tradičního ležáku začne Budvar chrlit velké množství různě chemicky upravené a obarvené vody, která je v jiných zemích vydávaná za pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat