Google

úterý 22. března 2011

Sčítání, nebo test inteligence?

    S úkolem vyplnit nějaký dotazník se setkávají všichni, především živnostníci označovaní jako podnikatelé (což někteří dodnes považují za nadávku). Při vyplňování většiny formulářů obyčejně rychle začne stoupat adrenalin a pocit bezmocnosti proti lidské blbosti. Ale nezbývá než s ní bojovat, jak říkával Werich. Na internetu jsou provozovatelé čehokoli přímo posedlí předkládáním formulářů.

    Něco jiného je vyplňování formuláře pro státní úřad, který ještě před tím, než dá občanovi formulář do ruky, vyhrožuje deseti- či stotisícovou pokutou a číhajícími exekutory. Vyplnění formuláře by nebyl problém, kdyby nepřipomínal křížovku, ve které se nesmí škrtat. Toho, kdo se s tímto problémem často setkává, musí napadnout, že sestavováním formulářů pověřují instituce toho nejhloupějšího úředníka. Nebo naopak nejvzdělanějšího, který už dávno zapomněl, jakým jazykem se mezi lidem hovoří. Což je v důsledku stejné.

    Už na první stránce Sčítacího listu osoby narazí člověk na otázky, při nichž se občana musí napadnout, jestli dotazník nepochází z ústavu dr. Chocholouška.

  1. Uveďte, zda místo, kde skutečně bydlíte a kde jste členem domácnosti je na adrese uvedené v záhlaví formuláře.
  2. Bydliště jeden rok před sčítáním
  3. Bydliště v době narození
  4. Pochopí všichni, co celý život bydlí na stejném místě, jestli a jak kolonky mají, nebo nemají vyplňovat?

    Poslední otázka je na venkově komplikovaná tím, že před dvěma roky úřady zlikvidovaly, se zpětnou platností sto let a více, jména obcí, kde se lidé narodili, a dali vesnicím jména nová. Přitom stačilo přidat kolonku "Část obce," jako je uvedena v záhlaví.

  5. Registrované partnerství
  6. Mateřský jazyk (je možné uvést dva jazyky)
  7. Je možné chápat, že člověk může mít dvě matky.

  8. Je možné uvést dvě národnosti.
  9. Otázka národnosti je dokladem o problémech doby. V minulosti byla národnost jedním z nejdůležitějších údajů. Byla dána křestním (rodném) listem a nemohla se měnit jako kabát. Nejasná otázka. Položená zřejmě tak, aby nebyla vyplněna.

  10. Náboženská víra
  11. Další nepovinný údaj. Otázka opět položena tak, aby nebyla vyplněna.

    Uveďte dle vysvětlivek.

    Kde vysvětlivky hledat, uvedeno není.

  12. Ekonomická aktivita:
  13. Tak to je rébus na půlku stránky, přičemž je záhadou, proč osoba je uváděna v množném čísle. (Zaměstnanci, zaměstnavatelé, důchodci atd.)

Žádné komentáře:

Okomentovat