Google

úterý 22. února 2011

Zaměstnanci velkých farem protestují proti stropu přímých plateb.

V listopadu 2010 Evropská komise doporučila přepracování návrhu Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013. Byla to odpověď na protesty některých států, které se zastávají velkých zemědělských společností. Argumentovaly obavami, že tyto farmy nesplní podmínky 1. pilíře, čímž budou ohroženy mzdy zaměstnanců a pracovní místa v obcích, kde tato družstva jsou.



O zemědělství jedná i Evropský parlament, na jehož půdě prezentují své názory jak komisař EK tak ministři zemědělství jednotlivých zemí. Největší příjemci přímých plateb zkoušejí, kam až budou chtít orgány EU ustoupit. Podle mínění německého svazu zaměstnanců zemědělských podniků (ABL-Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft) už nejde o skutečné potřeby ekologické a sociální, ale politické hašteření.

Ve svém návrhu z listopadu 2010 Evropská komise uvádí horní mez (strop), což by mohlo mít nepříznivý dopad na velké podniky s mnoha zaměstnanci. ABL uvádí: když bude horní hranice stanovena na 150.000 eur (3,675.000 Kč) na farmu za rok, bude to v průměru znamenat snížení přímých plateb na 30 procent. Tím by podnikům zůstaly poloviční částky na mzdy. Takových podniků v EU jsou asi 3 procenta. (F.Novotný, 22.1.2011)

Žádné komentáře:

Okomentovat