"Čím méně budete jíst maso, tím více uděláte pro zlepšení životního prostředí," vyzval německé spotřebitele Jochen Flasbarth z Agentury pro životní prostředí.
Návrh pana Flasbartha není objevením Ameriky. Ještě v polovině 20. století na venkově (i ve městech) maso na stole většiny lidí bylo vzácností, nedělním a svátečním jídlem. Tehdy o skleníkových plynech nebyla potucha, rozhodovaly dostupnost, ceny a skromnost. Ve válečných dobách a za totality rozhodovaly o spotřebě masa úřady. Pamětníci jistě vzpomenou na šedesátá léta, na bezmasé dny v týdnu, které musely restaurace a závodní a školní jídelny dodržovat.
Nadměrná spotřeba masa vyžaduje intenzivní zemědělství, což znamená vysokou produkci skleníkových plyn. Oficiálně je uváděno, že zemědělství produkuje šest procent skleníkových plynů, ve skutečnosti je to mnohem více. Připočtou-li se k tomu skleníkové plyny vznikající při výrobě a spotřebě hnojiv, pohonných hmot, strojů a plastů, zjistí se, že zemědělství produkuje asi třináct procent skleníkových plynů.
Němečtí ochránci životního prostředí doporučují jíst maso jen dvakrát až třikrát týdně. To by snížilo vysokou výrobu masa a přispělo k ochraně životního prostředí.
Návrh pana Flasbartha není objevením Ameriky. Ještě v polovině 20. století na venkově (i ve městech) maso na stole většiny lidí bylo vzácností, nedělním a svátečním jídlem. Tehdy o skleníkových plynech nebyla potucha, rozhodovaly dostupnost, ceny a skromnost. Ve válečných dobách a za totality rozhodovaly o spotřebě masa úřady. Pamětníci jistě vzpomenou na šedesátá léta, na bezmasé dny v týdnu, které musely restaurace a závodní a školní jídelny dodržovat.
Nadměrná spotřeba masa vyžaduje intenzivní zemědělství, což znamená vysokou produkci skleníkových plyn. Oficiálně je uváděno, že zemědělství produkuje šest procent skleníkových plynů, ve skutečnosti je to mnohem více. Připočtou-li se k tomu skleníkové plyny vznikající při výrobě a spotřebě hnojiv, pohonných hmot, strojů a plastů, zjistí se, že zemědělství produkuje asi třináct procent skleníkových plynů.
Němečtí ochránci životního prostředí doporučují jíst maso jen dvakrát až třikrát týdně. To by snížilo vysokou výrobu masa a přispělo k ochraně životního prostředí.
Žádné komentáře:
Okomentovat