Google

neděle 6. února 2011

„Pryč od tradičních vesnic,“ volá Česká pošta.

Hlavním výsledkem jednání starostů s ministrem vnitra Johnem, které se konalo ve Zlíně, byl pád ředitelky České pošty Marcely Hrdé. Podle vedení pošty má dojít k rušení velké části vesnických pošt (např. odkaz), poštovní služby mají pod hrozbou vysokých sankcí být převzaty obecními úřady.

Podle Sdružení místních samospráv, které schůzku zorganizovalo, se však pošta snaží svou síť poboček na venkově proměnit v "celostátní švarcsystém." Chce převést své povinnosti na obce. Pošta chce za služby obcím platit. Smluvní podmínky s každým starostou projednává individuálně, přičemž jsou podmínky pro obce velmi nevýhodné hlavně kvůli hrozícím "obrovským sankcím."

Skutečným záměrem představitelů České pošty je její privatizace. Česká pošta totiž vykazuje čistý roční zisk čtvrt miliardy. Řeči o nutných úsporách a zeštíhlení tedy jsou demagogií. Přitom velká část malých obcí poskytuje České poště zdarma (1 Kč roční nájem) prostory, včetně tepla a elektřiny.

Vysoké zisky současné České pošty a struktura poštovních služeb nedává spát různým podnikavcům. Kdyby se současná Česká pošta zbavila nevýnosných venkovských úřadů, propustila jejich zaměstnance, omezila služby a zvýšila ceny, byl by to po privatizaci zlatý důl. „Ne tradiční vesnice, ale nové příměstské satelity!“ jsou záměry představitelů České pošty.

Žádné komentáře:

Okomentovat