Google

neděle 6. února 2011

Když se rozvíjí trh s půdou.

Kdo z čtenářů zemědělských i nezemědělských medií by neznal stesky samozvaného zemědělského "análytika" Petra Havla o nerozvinutém trhu s půdou. Co zřejmě si pod pojmem "trh s půdou" představuje, předvádějí obchodníci napojení na Pozemkový fond.


Normální vlastníci považují půdu za nejcennější dědictví po svých předcích a zbavují se jí jen ve výjimečných případech. K dispozici je však půda, která státu spadla do klína. (šlechtická, církevní, sudetská aj.) Ta je v držení Pozemkového fondu, a s ní se dají dělat kouzla.


Jako vystřižený z románu Osudy dobrého vojáka Švejka je obchod s pozemky u České Lípy. (Velitel stanice opakovaně prodával 2 vagóny vojenského sena, aby měl peníze na pohoštění generálů, armáda potom seno zase opakovaně kupovala.)


V letech 2004 až 2005 Pozemkový fond prodal za 4 miliony pozemky, o nichž bylo známo, že po nich povede obchvat města. Předkupního práva se vzdal. V roce 2010 jenom za desetinu těchto pozemků Ředitelství silnic a dálnic zaplatilo 20 milionů. Prodávajícím je obchodník Plechatý, který také v roce 2004 koupil od PF pozemky za 128 tisíc korun a v roce 2006 je prodal městu Liberec za 8,4 milionu plus 5 domů v centru města. (F.N. 6.2.2011)

1 komentář:

  1. Vse, co a jak je zde napsano, podepisuji!
    Tomu rikam "neviditelna ruka trhu, satrajici
    /diky VK/ v kapse vetsiny obcanu CR"!

    OdpovědětVymazat