Google

pátek 18. února 2011

Na tahu je Agrární komora.

„Žádné lepší potraviny či nemocnice už nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je potřebují," slibovali po listopadovém převratu vůdcové Občanského fóra.


Tak jak zaniklo OF, zanikly i všechny vize a sliby. Dnes jsou protekční skupiny lidí, o jakých se za socializmu nikomu ani nesnilo. Navíc po loňských volbách se do země prakticky vrátila vláda jedné strany, která se od té komunistické liší jen tím, že se při prosazování svých záměrů nenechává ovlivňovat společenskými organizacemi ani politickou opozicí. Svou převahou v parlamentu je si tak jistá, že ODS zavede jen takové reformy, které jejím kmotrům budou přinášet astronomické zisky. Takže dnes dříve promluví ryba, než promluví koaliční politik o lepších potravinách a nemocnicích pro ty, kteří to potřebují.


Protesty lékařů sice skončily ústupkem vlády, přičemž na jejich mzdy se budou muset zase složit všichni občané ČR, nikoli ti, kteří při privatizaci si peníze na mzdy lékařů a ostatních občanů rozebrali nebo umožnili jeho rozebrání. O protestech hovoří policisté a hasiči, ale průběh událostí také odsunul do pozadí loňské ultimátum prezidenta Agrární komory, v němž do 18. února 2011 žádal od vlády splnění požadavků, hlavně 2,4 miliardy korun národní platby.


Osmnáctý únor je zde. Vláda pro zemědělce nehnula prstem, když ministra zemědělství zajímá už jen stavba nového tunelu do Lesů ČR. Ten zajímá Agrární komoru také. Takže národní platby skončí stejnou blamáží jako dioxin v potravinách. Peníze (2.4 mld. Kč), na které velkoryse (nebo zbaběle) slevil Veleba (ze 4.8 mld. Kč), namísto k zemědělcům už putují na tučné výplaty lékařů. Začátkem března by se AK měla rozhodnout, jak reagovat. Bohužel 100 tisíc zemědělců nemá takovou váhu jako 3,5 tisíce lékařů. Veleba může zase jen ustoupit. (Jiří Krž, 18.2.2011)

Žádné komentáře:

Okomentovat