Google

sobota 22. ledna 2011

Pronásledování křesťanů je i v 21. století realitou.

Evropská unie čelí výzvě vytvořit jednotnou frontu proti násilí na křesťanech ve světě. Loni byli křesťané cílem 75 procent nábožensky motivovaných násilných útoků. Proto Evropští lidovci vyzvali vysokou představitelku pro zahraniční věci Ashtonovou, aby podnikla konkrétní kroky a vytvořila evropskou strategii na obranu křesťanských komunit a svobody náboženství.

Pronásledování křesťanů není v historii lidstva ničím novým, přichází vždy v dobách nepřiměřeného bohatnutí určíté části lidstva. To je rozdíl proti pronásledování židů, ke kterému dochází v době velké chudoby. Poctivě zbohatnout lze snad jen v loterii, proto bohatnoucím vrstvám vadí křesťanské názory na rovnost před Bohem. „Dříve projde velbloud uchem jehly, než boháč do Božího království.“

Rozprava na plénu ve Štrasburku ukázala názorovou shodu napříč politickým spektrem o tom, že EU musí bezodkladně řešit situaci v rámci vztahů a spolupráce se třetími zeměmi. Všechny mezinárodní smlouvy se třetími zeměmi, které Evropské společenství uzavírá, obsahují již od roku 1995 klauzuli o zajištění náboženských svobod. Vedle útoků organizovaných nelegálními organizacemi totiž přibývá i perzekuce křesťanů vládami některých zemí.

"Útok na náboženské menšiny je útokem na lidská práva a EU musí striktněji vyžadovat po třetích zemích garance dodržování náboženské svobody. To, že křesťané byli vyhnáni z kostela během bohoslužby na Boží Hod v Severním Kypru, tedy na území spravovaném Tureckem, dlouhodobým kandidátem na vstup do EU, je nepřípustné a Komise o tom musí s tureckou vládou neprodleně jednat," řekla ve Štrasburku česká poslankyně Zuzana Roithová. Lidovci iniciovali také prohlášení, které dnes odhlasovalo plenární zasedání, a na včerejší večer pozvali své kolegy a zaměstnance parlamentu na pietní pochod se svíčkami uskutečněný pod patronací předsedy EP Jerzyho Buzka.(tsk)

1 komentář:

  1. "Poctive lze zbohatnout snad jenom v loterii." Jezkovi voci!A ja porad, proc Kalous povolil vic kasin, heren a loterii nez ma cela Evropa dohromady.

    OdpovědětVymazat