Google

čtvrtek 6. ledna 2011

Nechce Veleba také zakázat zimu?

Prezident Agrární komory Jan Veleba dnes vyzval úřady, aby - až do vyšetření případu krmiv s dioxinem - zakázaly dovozy vepřového masa a vajec z Německa.

Dioxin v německých krmivech pro drůbež a prasata by se měl stát důvodem k zastavení dovozu německé zemědělské produkce do České republiky. Teoreticky by zákaz mohla vydat Evropská unie, prakticky by to znamenalo obnovit na hranicích celní kontroly. Skutečnost je taková, že EU se nejvýkonnější evropskou ekonomiku a největšího evropského exportéra potravin neodváží jakkoli omezovat. Lze očekávat pouze, že EK podpoří vybíjení německých zvířat, ke kterým se nevhodná krmiva dostala, a vydá nějaký předpis.

Jasné je, když třetina vepřového masa na českém trhu pochází z Německa, že je to především ostuda české vlády, která vhodnou daňovou a dotační politikou, a osvětou mezi spotřebiteli, nebyla schopna ochránit český trh před dotovanými zahraničními potravinami a surovinami.

V době volného trhu je volání po zákazu dovozu německého masa stejně účinné jako volání po zákazu zimy. Trh ovlivnit nemůže, ale může přispět k odvádění pozornosti od tak aktuálních problémů vlády, jako jsou protilidové reformy, korupce či problémy ve zdravotnictví. Může také přispět k protiunijním a k protiněmeckým náladám. (F.Novotný, 6.1.2011)

2 komentáře:

  1. Dotaz:
    A mysli si autor, ze spravna pozice
    presidenta AK CR by byla: "Nevis, z ceho ztloustnes",nebo se musi nekde najit shnile maso z dovozu, jako sveho casu v MR, aby doslo
    "k zakazu" a nebyla akce vnimana jako "utok na svobodu podnikani"? Nebo ma byt CR vnimana jako "rozvojova zeme", do ktere je povoleno dovezt "cokoli", napr.i med s reziduy leciv a spor vceliho moru?

    OdpovědětVymazat
  2. Němci zlikvidujujou chovy,je jasné že nebudou vyvážet.Jak to nahradí Veleba českým masem,kdyz české chovy jedou na půl plynu,které to jeste nezavrely

    Prasbnice -Selata ..výkr m to je čas dvou let,než by se český výkrm obnovil na starou úroven)))zatím vpadnou na český trh Cínanský prasata

    OdpovědětVymazat