Google

středa 15. prosince 2010

Zemědělství ve velkoměstě.

Vídeň je jednou z rakouských spolkových zemí. V letošním roce se tam konaly zemské volby a z nich vzešla vládní koalice socialistů a zelených. Jedním z prvních kroků, které vídeňská zemská vláda udělala, bylo úprava rozpočtu ve prospěch zemědělců, kteří na území města hospodaří.

V roce 2011 od zemské vlády dostanou vídeňští zemědělci 2,5 milionu eur (62 mil. Kč). Je to o 0,5 mil. (12,5 mil Kč) víc než v letošním roce. V současné době je na území Vídně 700 zemědělských podniků, v nichž pracuje 3,5 tisíce lidí. Na území města je 6.000 hektarů zemědělské půdy.

Ve Vídni jsou hlavně sady, zelinářské zahrady a vinice. Ročně se tam vyprodukuje 32 milionů okurek, 18.000 tun rajčat, 44,5 mil. paprik, 6 mil. hlávek salát a 5 mil. svazků ředkviček. Vína je zde vyrobeno 20.000 hektolitrů.

Je také známo, že všichni rakouští sedláci nejsou závislí jen na podporách EU a státu, že někteří dostávají různé další podpory od zemí (krajů), okresů a obcí. Není to pravidlem, záleží na regionálních a komunálních politicích. Jsou místa, kde na zemědělce drží, jinde zase nedostanou nic. V poslední době se rozšiřuje praxe, že obce připlácejí sedlákům 15 eur/ha (375 Kč) na zelené plochy (louky, pastviny, zahrady, lesy aj.), rovněž jim připlácejí na umělou inseminaci krav (nechtějí, aby v obcích byli plemenní býci).

Žádné komentáře:

Okomentovat