Google

čtvrtek 9. prosince 2010

Regulace mléčného trhu je nezbytná.

Nové způsoby regulace trhů s mlékem jsou dnes na pořadu jednání Evropské komise. Bude se jednat pravděpodobně o vytvoření jakýchsi pseudomonopolních národních odbytových společností, které by obchodovaly s mlékem a určovaly jeho cenu.


Námitky proti regulaci trhu mlékem má komisař pro hospodářskou soutěž Joaquin Almunia, který říká, že trh by měl být transparentní.


Seskupení producentů by měla být taková, aby jejich vliv na evropský trh mlékem nepřekročil 3,5 procenta a vliv na národní trhy 49 procent. Pro větší regulaci je agrokomisař Dacian Ciolos, který navrhuje 75 procent podíl mléčných společností v jednotlivých členských státech.


Podle Daciana Ciolose by tento způsob regulace měl zabránit takovým výkyvům v ceně mléka, k jakým docházelo v posledních letech. S tím zástupci mnohých států nesouhlasí, domnívají se, že by toho velké mlékárny zneužívaly.

2 komentáře:

  1. Vykupni ceny mleka NZ, pri subtropickem klimatu a celorocni pastve, prekrociliy za r. 2009 8 kc/l.
    VN jsou odhadovany mezi 4,8-5,8 Kc/l.
    V zemich EU, kde by mel fungovat jednotny trh se
    zem. komoditami a jednotna podpora se ceny
    podle C. pohybovaly mezi 6,2-10,3 Kc/l, podpory a najmy - viz tabulka o 4 clanky dale. Rozdilne zdaneni potravin/hnojiv,krmiv/-0% GB- 24% MR,
    rozdilne mimotarifni podpory -spotr. dan 0% DK,
    19% SR, rozdilne zdaneni dotaci SAPS -0% PR,
    Pobalti, Slovinsko- CR -zapocet do zisku firmy.
    Dotace duch.a zdrav. -PR, CR- vetsinu plati podnikatel. Rovnost jen ve smrti!

    OdpovědětVymazat