Google

pondělí 27. prosince 2010

Je čas vykuřování zlých duchů.

V některých okolních zemích je období mezi Štědrým dnem a Třemi králi dobou vykuřování zlých duchů. Tuto tradici pečlivě dodržují hlavně zemědělci, kteří kadidlem vykuřují stáje. Někde se vykuřuje denně, jinde jen třikrát: Na Štědrý den, na Silvestra a na Tři krále.

Jedná se o starý pohanský zvyk, který přijali křesťané. Sedláci říkají, že na duchy nevěří, přesto se shodují v tom, že vykuřování nějakým záhadným způsobem příznivě působí na celkovou náladu v domě. Zvířata, hlavně ta, která předtím jsou neklidná a nervózní, při vykuřování se uklidní a začnou se chovat jako by se jim ulevilo poté, co se zbavila much či nějaké nemoci nebo jiné zátěže.

Se svou zkušeností se zlými duchy se svěřil jeden Rakušan. Před několika lety se mu v noci samy otvíraly dveře, praskala skla v oknech, ztrácely se mu dokumenty, prádlo a oděvy. Muž nemohl spát, pořád měl dojem, že s ním někdo v bytě je. Po vykouření domu kadidlem všechny tyto jevy zmizely.

Pro ty, kteří zvyk vykuřování dodržují, doporučuje se místo kadidla používat bílou šalvěj, jejíž kouř působí jako tonikum a antiseptikum a je relaxační a uklidňující.

Žádné komentáře:

Okomentovat