Google

pondělí 29. listopadu 2010

Lucerna bez efektu.

Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do Evropské unie by stát zemědělcům v roce 2011 měl vyplatit 4,8 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok však v této kolonce kvůli úsporám není nic. V tomto duchu v Lucerně vystupoval i premiér Nečas, který uvedl, že šetřit musí bez výjimky každý resort. Na předřečníky, kteří upozorňovali na to, že okolní státy ve svém státním rozpočtu s dorovnáváním počítají, nereagoval.


Dříve se říkávalo, že ryba smrdí od hlavy. Když neplní sliby vláda, proč by je měly plnit úřady a velké firmy? Oznámí se, že nejsou finance - a šmitec. Avšak peníze, za všech okolností, musí mít občan, kterého se třeba při pětinásobném zvýšení daní z nemovitostí nikdo neptá, jestli má chce platit nebo nechce, jestli hospodařil dobře nebo špatně. Stačí nezaplatit elektřinu nebo popelnici a exekutor je na cestě.


Zemědělci údajně žádají vyplacení jen části plateb, na podporu citlivých komodit. Mezi ně patří například chov přežvýkavců, pěstování brambor na škrob a produkce tradiční tuzemské plodiny – chmele.


Tím česká vláda dostala pana Velebu, Jíravského, Tomana a další představitele AK, kam chtěla. Představa, že by v podnikatelském prostředí věřitel odpustil dlužníkovi polovinu nebo více dluhu, není prakticky realizovatelná. Odložit platby by snad bylo možné. Ale úplně odpustit jejich část? Pokud vláda neplní smlouvu, měla by jako jakákoli jiná osoba stát před soudem. A exekutor by měl premiéra a všechny ministry a poslance, kteří odmítají plnit povinnosti, navštívit v jejich domovech, nikoli aby za jejich špatná rozhodnutí platil stát, prakticky občan.


Účastníci shromáždění se mimo transparentů nezmohli na jiný protest a odešli se sklopenými hlavami. Věřit tomu, že současná česká vláda, která si už neváží ani lékařů, by v době, kdy je 80 procent zboží dováženo, byla ochotná ustoupit zemědělcům, může jen naivní mimozemšťan. Za uvážení by možná stála změna diplomacie, současní představitelé zemědělských organizací zřejmě už nejsou schopni překročit svůj stín. (F.Novotný, 29.11.2010)

1 komentář: