Google

čtvrtek 11. listopadu 2010

Mají zbídačené vrstvy nárok na návrat ukradené revoluce?

„Na ulici se objevuje čím dál tím více bezdomovců a žebráků, jsme svědky rozmáhajících se exekucí. Jsme svědky situace, kdy plody práce všech jsou vládou darovány jen těm nejbohatším. Jsme svědky toho, jak se rodí a roste vykořisťování a sociální nespravedlnost.

V souvislosti s demontáží právní a solidární společnosti Česká republika připomíná Manchester před 200 lety, který tak inspiroval Marxe k vytvoření komunizmu.

Jak se chudí, ale i střední vrstva, mají bránit ožebračení? Generální stávkou, kterou budou organizovat odbory? Neomezenou generální stávkou, jako předstupněm revoluce?

Přiznáváme-li totiž kapitalistům právo na neomezené vykořisťování občanů, můžeme právo na odpor odepřít i jejich protivníkům?

Kdy mají zbídačené vrstvy legitimní právo na revoluci? Platí Marxův závěr, že až tehdy, pokud už „nemají možnost ztratit nic jiného, než své okovy“, nebo i v jiných případech?

Mají se ožebračovaní bránit už teď, nebo čekat, až Nečasova vláda provede další násilné kroky proti občanům - například důchodovou a zdravotní reformu?“ (Jiří Krž, 11.11.2010)

2 komentáře:

  1. Kdyby odbory chtěly něco změnit, tak už stávkovali před schválením zákonů. Tohle vypadá, že pojedou do Prahy na nákupy a zakřičet si protože se nic nezmění Připomínají fotbalistu co běží za míčem co byl už odkopnutý na druhý konec hřiště.

    OdpovědětVymazat
  2. Češi mají úctyhodnou tradici chození s křížkem po funuse. Prezident Beneš zahájil ozbrojený domácí odpor proti okupantovi teprve v okamžiku, kdy ho potřeboval pro soukromé cíle; byla z toho heydrichiáda likvidující bezbranné a bezmocné. Nebo reformní komunisté: Začali pokus emancipovat se od Moskvy ve chvíli, kdy podobné snahy v Maďarsku a Polsku byly poraženy a situace v Moskvě nedávala téměř žádnou šanci na změnu. Zdá se, že ve věci veřejných protestů proti vládním rozpočtovým škrtům se dočkáme téhož v bledě modrém.

    OdpovědětVymazat