Google

sobota 20. listopadu 2010

Kalousek umožní snadné zbohatnutí starostů.

Medii včera proběhla zpráva, že ministerstvo financí připravuje změnu daně z nemovitosti, která by měla být vyšší pro ty, kteří vlastní nemovitost na atraktivním místě. Ministerstvo už připravuje cenové mapy, změny chce dokončit do roku 2012.



Podstatný je dodatek záměru MF: O výši daní rozhodnou zastupitelstva obcí. „Chceme, aby základna pro stanovení daně byla blíže tržním cenám nemovitostí," řekl listu náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Podle něj by se daně měly zvednout nejvýše dvojnásobně.

Je zřejmé, že především pro malé obce s několika stovkami obyvatel, ale s úřady na úrovni ministerstev, je zvýšení daní darem z nebes. Když se k tomu přidají zastupitelé z bytovek, kteří nemovitost nevlastní, mají se majitelé domů a pozemků na co těšit. Obzvlášť, když zastupitelé dostanou volnou ruku a budou se držet návodu ministerstva financí:

Zastupitelstvo jednotlivé parcely v obci rozčlení do několika kategorií podle toho, zda je na pozemku zavedena elektřina, zda k němu vede dobrá komunikace, zda je poblíž centra města, jestli je blízko hlučná silnice či skládka.

Pánové Watt, Hertz, Edison, Křižík a další průkopníci elektrifikace by asi moc jásali, když by se dozvěděli, že v jedenadvacátém století je luxusem dům, do kterého je přivedena elektřina. Dobrá a špatná komunikace jsou hodně relativní pojmy, stejně jako hlučná silnice. Dá se však čekat, že při prospěchářské inteligenci starostů bude jako luxus důvodem pro nejvyšší zdanění všechno, i polorozpadlá pastouška u lesa.

1 komentář: