Google

čtvrtek 18. listopadu 2010

Koblížky? České nebo rakouské?

Němci a Rakušané, ale i obyvatelé jiných zemí, si na rozdíl od Čechů a Moravanů hodně potrpí na sladká jídla. Přesněji řečeno na "přeslazená jídla."

Je známo, že ve Vídni se vždy dařilo cukrářům. Vídeňský cukrář Peter Györgyfalvay sledoval trh a zjistil, že Rakušané mají velmi rádi koblížky dovážené z Německa. Vrhl se na jejich výrobu a za rok měl obrat 33 mil. eur. Jeho pekárna na okraji Vídně zaměstnává 310 lidí. Do zahraničí vyváží zatím jen 3 procenta výroby, ale příští rok se chystá na východoevropský trh.

Budou příští rok čeští potravináři, včele s prezidentem Potravinářské komory Tomanem, brečet, že další zahraniční firmy pronikly do českých řetězců a české pekaře tam nepustí? Nebo se najde český pekař, který na trhu včas zaujme pozici?

Žádné komentáře:

Okomentovat