Google

úterý 9. listopadu 2010

Byrokracie je nezničitelná, ale nesmí se přestat s ní bojovat.

Ministr Fuksa vyzývá zemědělce ke společnému postupu v boji proti byrokracii

Ministr zemědělství Ivan Fuksa požádal zemědělskou veřejnost, aby se zapojila do omezování přebujelé byrokracie a vyzval ji ke spolupráci při sběru podnětů upozorňujících na byrokracii v resortu. Ministerstvo zemědělství zřídilo 4. 11. na svých webových stránkách www.eagri.cz jednoduchý dotazník, který zemědělcům usnadní předání podnětů přímo Antibyrokratické komisi. Samotná výzva se k zemědělcům dostane prostřednictvím zemědělských a profesních organizací, které jim jeho výzvu předávají.

Právě zemědělci jsou totiž v každodenním styku s úřady, a proto jejich kritické připomínky mohou výrazně pomoci k odstranění zbytečné byrokracie a vybudování efektivní státní administrativy se vstřícnou tváří, která jejich záležitosti bude řešit bez zbytečného prodlení pružně a rychle.

„Jednoduchým a nebyrokratickým způsobem je možné pomocí dotazníku upozornit na neduhy a přebujelou administrativu zemědělských úřadů. Dotazník také umožňuje navrhnout řešení problémů, na které podnět upozorňuje. Podněty se bude průběžně zabývat k tomu určená Antibyrokratická komise pod mým osobním vedením, která je vyhodnotí a bude iniciovat okamžitou nápravu,“ sdělil ministr Fuksa.

Při omezování zbytečné a obtěžující byrokracie, jenž komplikuje zemědělcům a občanům komunikaci s úřady, se ministerstvo zemědělství rozhodlo k několika debyrokratizačním krokům a určité kroky už také podniklo. V nedávné době MZe požádalo pozemkové úřady, aby byly k veřejnosti vstřícné a vyřizovaly podání a žádosti v co možná nejrychlejším čase. Samostatnou kapitolou je omezení počtu zemědělských úřadů. Na základě podrobných analýz MZe dospělo k názoru, že je nanejvýš účelné spojit kontrolní a další organizace v rámci resortu. Zemědělské úřady se v budoucnu soustředí do dvou zastřešujících organizací, jedním bude Národní úřad pro bezpečnost potravin a druhým Národní pozemkový úřad. Smyslem spojení zemědělských úřadů jsou jednak úsporná opatření, ale také zpřehlednění a racionalizace kontrolních postupů tak, aby zemědělské podnikatele neobtěžovaly víc, než je nutné. Další kroky na cestě k vytvoření vstřícné státní správy, budou následovat.

„Tématu odstraňování byrokracie se hodlám dál koncepčně věnovat, je to ostatně jedna z vládních priorit. Jsem přesvědčen, že představený systémový boj proti obtěžující byrokracii už začíná přinášet, ale především přinese pozitivní výsledky,“ uzavřel ministr zemědělství. (Zdroj: Mze 9.11.2010)

1 komentář:

  1. Dulezitejsi nez spojovani uradu je likvidace
    nesmyslu, ktere nekdy plodi. Zduraznuji to
    "nesmyslu".
    Napr.ze mlecny automatje mozny pouze za vraty statku, ze krava na ohlavce pred MZe pri manifestaci je tyrana,ze cesky a polsky veterinar se prakticky nelisi, protoze oba kontroluji jen a pouze ceskeho vyrobce.
    Ze musime mit jine predpisy/napr.na stavbu silazni jamy nez Austria nebo Bayern/, protoze jsme CR!

    OdpovědětVymazat