Google

středa 27. října 2010

Jedině soběstačnost ve výrobě potravin je správná.

„Každá země by měla vyprodukovat to, co zkonzumuje,“ prohlásil Pascal Gbenou, zemědělec a ekologický aktivista z afrického Beninu. „Poslední potravinová krize nám ukázala, že je sebevraždou spoléhat na jiné země. Pokud jste závislí na jídle někoho jiného, zanechá vás to nahé a bezbranné.“

Šéfkuchaři a pěstitelé plodin, kteří se sešli na akci Salon of Taste v severoitalském Turíně podpořili myšlenku trvale udržitelného zemědělství. Naléhali přitom na změnu globálních stravovacích návyků a hlásali návrat ke zdravému rozumu, jímž se řídili rolníci v minulosti.

Vysoké ceny potravin a zvyšující se nestabilita mezinárodního trhu hrozí dalšími potravinovými krizemi. Světová banka minulý týden zveřejnila odhad, ve kterém tvrdí, že nestabilita potravinového trhu potrvá ještě pět let. Ceny základních potravin a zeleniny se mezitím dostaly na své dvouleté maximum od potravinové krize v roce 2008.

S čím dál častějšími spekulacemi na potravinovém trhu a predikcemi vědců, které hovoří o vzrůstu extrémních klimatických jevů, jako byla letošní sucha v Rusku nebo povodně v Pákistánu, se zvyšují i obavy mezinárodních organizací z lidových bouří proti cenám jídla.

„Situace se od září nadále zhoršila,“ řekl Abdulréza Abbassián z Organizace OSN pro potraviny a hospodářství. „V posledních pár týdnech jsme zaznamenali náznaky, že by se situace mohla vyvíjet stejně jako v roce 2008. Nedostaneme se možná na úroveň cen z roku 2008, ale tentokrát vydrží potraviny drahé mnohem delší dobu.“

1 komentář:

  1. Je videt, ze na Salon of Taste nepozvali VK. Sluncenasezlate by jim reklo, ze je to
    "hluboky, ale opravdu hluboky omyl",
    ze pouze "svoboda", "trh bez privlastku",a caste "zhasnuti" jsou zarukou dostatku potavin.
    Bohuzel by nedodalo, ze jen pro nej.

    OdpovědětVymazat