Google

čtvrtek 19. srpna 2010

Maďarská půda nebude pro cizince.

Prohlášení maďarského premiéra Viktora Orbána, že ani po 30. dubnu 2011, kdy vyprší termín EU pro urovnání problémů s pozemky v nových zemích, nebude maďarská zemědělská půda k dispozici cizincům, vyvolalo pobouření hlavně v Rakousku.

Po pádu komunizmu a státních podniků,se asi milion hektarů kvalitní maďarské zemědělské půdy vrátil zčásti majitelům, zčásti zůstal státu. Maďaři k jejímu obdělávání nebyli vybaveni, a tak ji ilegálně, různými kličkami, levně prodávali nebo pronajímali Rakušanům, kteří spoléhali, že po roce 2011 budou moci pozemky na sebe oficiálně převést. Zasáhla však maďarská pravicová vláda Viktora Orbána.

Nejen, že si maďarská vláda v EU vymohla výjimku, ale určila předkupní právo Národnímu pozemkovému fondu, který stanoví cenu půdy a nabídne ji pouze maďarskému zájemci. Všechny kupní smlouvy o nákupu půdy, které Rakušané v Maďarsku ilegálně uzavřeli, jsou neplatné, mají hodnotu toaletního papíru.

Každý maďarský vlastník půdy, který ji chce prodat, musí se nejdříve obrátit na Národní pozemkový fond, který určí cenu půdy a nabídne ji zájemcům z řad Maďarů, přičemž absolutní přednost budou mít mladé rodiny aktivních zemědělců se dvěma nebo třemi dětmi.

Je pochopitelné, že Rakušané, hlavně sedláci z Burgenlandu, zuří. Zvláště, když maďarští vlastníci, kteří půdu už Rakušanům prodali, se vracení k peněz nemají a k ilegálním smlouvám se nehlásí. Podle rakouského tisku maďarská vláda takto podpořila asi 2 miliony maďarských spekulantů.

3 komentáře:

  1. ....jak jinak, jinak pod Beskydem.

    OdpovědětVymazat
  2. .... v Praze zvlaste,ale obecne v CR take

    OdpovědětVymazat
  3. Nejen Maďaři, ale ani kiviové nejsou bohemians
    /tuláci,pobudové, lidé bez půdy pod nohama/
    tedy obyvatelé české kotliny, pražští positivní ekonomové a zemědělští analytici
    zvláště!

    OdpovědětVymazat