Google

středa 9. června 2010

Povodeň ničila slovenské zemědělce.

Zničená úroda na stovkách hektarů, škoda přesahuje částku 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Slovenští zemědělci jsou v šoku.

Voda způsobila na polích škody větší, než byly při velké slovenské povodni v roce 1965. Zemědělci přišli nejen o majetek, ale i o úrodu. Cenu potravin na Slovensku to zřejmě nezvýší, ale na slovenském trhu potravin se usadí zahraniční potraviny, které domácí výrobci a zpracovatelé budou vyhánět jen velmi obtížně.

"Rozsah zaplavených, podmáčaných a z dôvodu záplav neobsiatych plôch sa približuje k hranici 250-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy," povedal hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Pro slovenské zemědělce, kteří v důsledku světové krize v minulém roce utrpěli ztrátu 300 mil. euro (7,8 miliardy Kč) je povodeň další velkou ránou. Většina zemědělských podniků má úvěry, které v důsledku neúrody nebudou moci splácet, hrozí, že věřitelé jim zaberou majetek, včetně střechy nad hlavou. Už se ozvalo slovenské ministerstvo zemědělství, že poškozeným podnikou nepomůže, že nemá prostředky. Požádá však EK o předčasné vyplacení přímých plateb.

Žádné komentáře:

Okomentovat