Google

pátek 9. dubna 2010

Jak dlouho mléčné automaty odolají rozzuřené SVS?

Ministerstvo zemědělství v poslední době zaznamenává informace o tom, že rozvoj prodeje mléka prostřednictvím mléčných automatů ukázal určitá úskalí pro zemědělce při jeho provozování. Ze strany zemědělců dochází k zaměňování legislativy upravující tuto oblast, což následně vede k problémům s aplikací této legislativy v praxi. Prodej mléka pomocí mléčných automatů lze provádět v zásadě podle dvou právních předpisů, které je třeba rozlišovat.

Prodej malého množství produktů prvovýroby, v tomto případě syrového tepelně neošetřeného mléka, umožňuje vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Tato legislativa upravuje tzv. prodej ze dvora a umožňuje chovateli prodávat se souhlasem příslušné krajské veterinární správy malé množství syrového, mlékárensky neošetřeného mléka a syrové smetany přímo v místě výroby spotřebiteli a to i pomocí například mléčného automatu. V tomto režimu není pro prvovýrobce stanoveno množství syrového mléka, které může celkově prodat.

Druhou možností je syrové mléko nabízet v maloobchodním prodeji při splnění podmínek stanovených vyhláškou č.128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky. Tato vyhláška se vztahuje na chovatele, kteří provozují maloobchodní prodejnu. Mléčný automat může být umístěn v této maloobchodní prodejně nebo může být sám o sobě registrovaným maloobchodním zařízením. Takto lze dodávat syrové tepelně neošetřené mléko od zvířat z vlastního chovu nebo mléčné výrobky z tohoto mléka i jinému maloobchodnímu zařízení. Tento prodej je omezen denním zpracováním maximálně 500 litrů kravského, 100 litrů kozího nebo 50 litrů ovčího mléka a množství takto dodávaného mléka a mléčných výrobků nesmí překročit týdně 35% produkce zpracovaného mléka a výrobků z něj. Tento režim nese množstevní omezení, ale umožňuje zpracovávat a prodávat zpracované výrobky jako je například sýr nebo jogurty.

Zemědělci, kteří prodávají mléko v automatech, musí vážit, která vyhláška je vhodná pro jejich způsob prodeje. V režimu obou vyhlášek je však nezbytné dodržovat veterinární a hygienické požadavky např. mikrobiologické vyšetření vzorků mléka určeného pro mléčné automaty, a zároveň viditelně na automat umístit nápis „Syrové mléko, před použitím převařit“. V důsledku rozdílného technologického a technického řešení mléčných automatů je také nutné nastavovat podmínky provozování těchto automatů individuálně. Všechny uvedené požadavky vyplývají z obecného potravinového práva včetně hygienického balíčku.(Zdroj:MZe,9.4.2010)

2 komentáře:

  1. Rozdíl mezi polským a českým veterinářem: oba kontrolují pouze a jen české výrobky a české výrobce.To,o co u nás jde, je jasné: zamezit českému farmáři v ČR hospodařit, zejména mimo obchodní řetězce!! je jasné i proč. Jako správní bolševici chtějí převod posledního českého majetku(půdy)do cizích rukou( buď Stbáckých (dříve)internacionalistů, nebo cizinců!Shora uvedené kroky předeslal a signalizoval již před časem "agrární analytik"
    Petr Havel.Podle něj, "prodej(mléka) přes mléčné automaty není prodejem ze dvora"!
    Z jeho postoje k takovému prodeji
    i z přístupu jiných českých ouřadů k této problematice i jiným předpisům je zřejmé, za koho kopou!
    proti úřadům starých zemí EU

    OdpovědětVymazat
  2. Dlouho ne,už původní směrútoku(alimentární nákazy)rozšířili o Cronovu nemoc
    a u kozího mléka a ovčích sýrů o nebezpečí přenosu klíšťové encefalitidy!

    OdpovědětVymazat