Google

úterý 7. července 2009

Po roce tučném, přišel rok hubený.

Německo je po Francii druhým největší zemědělským producentem v Evropské unii. Čtyři pětiny produkce jdou na domácí německý trh.

Podíl zemědělství na hrubém domácím produktu (HDP) je méně než jedno procento. V zemědělství, včetně lesnictví a rybářství) pracuje přibližně 850.000 lidí. Téměř každý druhý zemědělec je samostatný podnikatel. V Německu je asi 370.000 zemědělských podniků. Strukturální změny v posledních letech způsobily snížení počtu zemědělských podniků. Zásluhou zvětšování obhospodařovaných ploch počet zemědělských závodů klesá. Průměrná velikost zemědělského závodu je asi 45 ha. Bez velkých východoněmeckých podniků by toto číslo bylo mnohem nižší.

Celkově německé zemědělství obhospodařuje 17 milionů hektarů půdy. Stále důležitější úlohu hraje takzvané ekologické zemědělství, kterým se zabývá asi 19.000 zemědělských závodů. Podle kriterií EU je v Německu 5,1 procenta půdy obhospodařované ekologicky.

Ekonomicky nejvíc německé závody profitovaly v období 2007 - 2008, kdy byly mimořádně vysoké ceny mléka a obilí. V roce 2008 bylo v Německu sklizeno 50 milionů tun obilí. Během posledních 12 měsíců se situace obrátila, zásluhou poklesu cen potravin mají zemědělci starosti s tím, aby pokryly náklady na energie, hnojiva a krmiva.

Žádné komentáře:

Okomentovat