Google

čtvrtek 25. června 2009

Likvidace českokrumlovského otáčivého hlediště opět aktuální.

V těchto dnech odjeli na jednání UNESCO v Seville zástupci ministersva kultury údajně se slibem, že českokrumlovská divadelní točna bude odstraněna. Odjeli tam bez jakékoli konzultace s jihočeskými orgány, bez vědomí města Český Krumlov, v jehož katastru točna je postavena, tak bez vědomí města České Budějovice, které je vlastníkem. O záměrech vlády nebyl informován ani Jihočeský kraj.

„V roce 1992 památkáři zamlčeli, že v zámecké zahradě stojí točna a dnes nevědí, jak tuto chybu napravit,"uvedl starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička, "tak to řeší vymlouváním se na nějaké rozhodnutí stavebního úřadu, které já jsem držel včera v ruce. Takováto rozhodnutí se tady každým druhým rokem opakují. Je šaškárna se na toto odvolávat a mystifikovat obyvatele nejen Českého Krumlova v tom, že tady někde někdo něco zavinil. Jestli tady má někdo máslo na hlavě, pak jsou to ti, co v roce 1992 UNESCU zamlčeli, že tady už tehdy 30 let stojí nějaké otáčivé hlediště. Otáčivé hlediště je v zámecké zahradě už přes 50 let. Nikdy nikomu nevadilo, dnes se divím, že památkáře a ministerstvo kultury pořád baví dráždit veřejnost a vytáčet obyvatele jihočeského kraje, kteří berou točnu, jako světový unikát. Samozřejmě, že se přikláním k té drtivé většině lidí, kteří by chtěli, aby otáčivé hlediště zůstalo v zámecké zahradě zachováno."

Otázka čekokrumlovského otáčivého hlediště se táhne už mnoho let, do letošního roku se je zlikvidovat nepodařilo, i když kdysi se o to velmi snažil ministr kultury Pavel Dostál. Po Dostálově smrti a za vlády pravicové koalice diskuse kolem točny jako by umlkly. Majitelem se stalo město České Budějovice a hraje se kolem ní dále, jako by jí žádné nebezpečí nehrozilo. Čas od času se objevily návrhy na její občasné uschování pod zem, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá."

Podle ředitele českobudějovického Národního památkového úřadu byl do Seville odvezen výstup monitorovací zprávy, kterou zhotovilo město Český Krumlov, ministerstvo kultury a Národní památkový ústav na konci loňského roku. Tam se praví, že harmonogram závazku České republiky je plněn, tedy že do roku 2016 bude točna ze zahrady vystěhována. Současně se v té zprávě píše, že každý rok uzavírá Národní památkový ústav s magistrátem Českých Budějovic smlouvu na další rok. V tuto chvíli je platná smlouva na rok 2009 a jedná se o prodloužení smlouvy na rok 2010. Ten je podmíněn plněním zmiňovaných závazků a harmonogramu. Ten se údajně plní.

Žádné komentáře:

Okomentovat