Google

úterý 23. června 2009

Agrární komora oznamuje "přitlačení na pilu."

Titulkem slavného italského filmu "Jestli se rozzlobíme, budeme zlí" by v poslední době mohla být označena prohlášení představitelů Agrární komory ČR. O tom jestli v době, kdy je trh potravinami bohatě zásoben, budou účinné a budou Evropskou komisí i českou vládou brány výhrůžky AK vážně, je možné se jen dohadovat.

"Stejně jako vy vidíme, že EK a sama paní komisařka situaci nezvládají a neřeší." Napsal ve svém projevu pro lucemburskou demonstraci prezident AK Jan Veleba.
"Pokud mám hovořit o řešení, pak jde spíše o mediální triky v médiích, ale krize se prohlubuje."

Situace všech evropských zemědělců je vážná, i když mnozí si to nechtějí připustit. Příčina neutěšeného stavu zřejmě není jen jedna, ale celý souhrn okolností. Světová finanční krize sice je označovaná za největšího škůdce, skutečné důvody na trhu zemědělské produkce je asi nutno hledat někde jinde. Nikdo patrně neví kde.
Rolníky toto v podstatě nezajímá, těm jde o přežití, proto žádají politiky o pomoc. Když jsou peníze na vytunelované banky a na rozmary zelených fašistů, jako je sešrotování dobře jezdících automobilů a na zateplování zateplených domů, proč by nemohly být pro zachování základních prostředků na výrobu hlavních potravin i dalších surovin, tj. zemědělská půda a chovy zvířat?

Mezi zemědělci v západní Evropě řada odborníků vidí jako velký problém bývalé země Sovětského svazu, které omezily nebo zastavili dovoz zemědělské produkce EU. S pádem komunizmu získalo ruské, ukrajinské atd. zemědělství svobodu a zásluhou dovozu moderní techniky se stalo konkurenceschopné. Před rokem 1989 byl v Sovětském svazu téměř každý československý kolchozní funkcionář a traktorista, ale skutečnou ruskou vesnici viděl málokdo - volný pohyb byl zakázán a pokud turistům něco ukázali, tak to byly výstavní Potěmkinovy vesnice. Sovětské Rusko sice bylo odkázané na dovoz potravin, ale ruské zemědělské školy chrlily nedohledné davy zemědělských odborníků, což se, spolu se systémem potravinového samozásobení venkovského obyvatelstva, projevuje až v současnosti.


Terčem ostřejších protestů českých zemědělců se stále častěji stává agrokomisařka EU, Agrární komora v davu ostatních evropských zemědělských organizací nechce zůstat neviděna. "Žádám vás, abyste svůj přístup změnila. Žádám vás důrazně, abyste konečně vzala na vědomí naše návrhy a zasadila se o jejich realizaci," Jan Veleba vyzval Fischer-Boelovou. "Tento boj, tuto bitvu, musíme vyhrát. Není jiná alternativa. I když vlastně je – vybití dojných stád. To ale nesmíme připustit. I za cenu, že budeme tuto akci opakovat. Za cenu, že ji budeme koordinovat ve svých zemích a rozšíříme do celé Evropy."
(F.Novotný, 22.6.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat