Google

středa 20. května 2009

Východoněmečtí zemědělci potáhnou na Berlín.

Dramatická situace v německém zemědělství je podle braniborského rolnického svazu neudržitelná. Denně východoněmecké zemědělské podniky ztrácejí 20 až 30 milionů eur. Přitom náklady na hospodaření, hlavně cena půdy a nájmy , jsou enormní.

Blíží se dvacáté výročí bourání berlínské zdi, po kterém následovalo spojení obou německých států - ve skutečnosti připojení východních zemí k Německé spolkové republice. Téměř přes noc se do volného trhu dostaly i východoněmecké agrokombináty. Zatímco mezi zeměmi RVHP bylo východoněmecké zemědělství na špici, zásluhou vyspělé mechanizace, chemie a vědy, v EU se potýká se stejnými problémy jako malé bavorské závody. Přitom v uplynulých dvaceti letech měly podmínky a podpory, o jakých se šéfům českých postsocialistických podniků ani nesní. Nyní se dokonce ukazuje, že se světovou finanční krizí se velké zemědělské podniky vyrovnávají hůře než malozemědělci.

Podle prohlášení východoněmeckých zemědělských svazů situace na trzích zasažených finanční a hospodářské krizí denně ničí všechny všechny zemědělce, a to bez ohledu na to, zda výrobci se specializují na výrobu mléka, vepřového masa, drůbeže, ovoce nebo zeleniny.

Ekonomické problémy nutí zemědělce bojovat. Asi 500 traktorů pojede 25. května 2009 po čtyřech hlavních silnicích do Berlína. Hvězdicová jízda bude končit ve 13 hodin v Berlíně. Tam se shromáždí několik tisíc zemědělců ze všech spolkových zemí. Nakonec traktory zajedou před spolkové ministerstvo zemědělství, kde bude předána rezoluce.

Žádné komentáře:

Okomentovat