V Japonsku byl naklonován legendární býk, jehož potomci jsou dodnes zdrojem hovězího masa nejvyšší kvality.
Díky již 13 let zmrazeným buňkám z varlat výjimečného plemeníka jménem Jusufuku se vědcům podařilo získat čtyři telata s identickou genetickou výbavou, uvedli zástupci univerzity Kinki a Výzkumného ústavu chovu skotu se sídlem v prefektuře Gifu. Dvě naklonovaná telata přežila.
Býk Jusufuku je praotcem skotu schopného produkovat hovězího maso Hindagyu, jehož cena je podobně vysoká jako v této zemi prodávaného skotu Kobe. Maso se vyznačuje zvlášť výraznou chutí a jemností, kromě jiného také proto, že jsou zvířata během odchovu často masírována a je jim podáváno pivo jako krmná přísada.
Japonští vědci by se nyní chtěli podle vlastních informací zaměřit na výzkum faktorů a struktury proteinů, které ovlivňují výjimečnou kvalitu masa. V dlouhodobém horizontu se chtějí zaměřit na znovuoživení vyhynulých druhů zvířat: „Naším snem je stvoření mamuta“, prohlásil Kazuhiro Saeki z univerzity Kinki. (Zdroj:Agronavigator UZPI)
Díky již 13 let zmrazeným buňkám z varlat výjimečného plemeníka jménem Jusufuku se vědcům podařilo získat čtyři telata s identickou genetickou výbavou, uvedli zástupci univerzity Kinki a Výzkumného ústavu chovu skotu se sídlem v prefektuře Gifu. Dvě naklonovaná telata přežila.
Býk Jusufuku je praotcem skotu schopného produkovat hovězího maso Hindagyu, jehož cena je podobně vysoká jako v této zemi prodávaného skotu Kobe. Maso se vyznačuje zvlášť výraznou chutí a jemností, kromě jiného také proto, že jsou zvířata během odchovu často masírována a je jim podáváno pivo jako krmná přísada.
Japonští vědci by se nyní chtěli podle vlastních informací zaměřit na výzkum faktorů a struktury proteinů, které ovlivňují výjimečnou kvalitu masa. V dlouhodobém horizontu se chtějí zaměřit na znovuoživení vyhynulých druhů zvířat: „Naším snem je stvoření mamuta“, prohlásil Kazuhiro Saeki z univerzity Kinki. (Zdroj:Agronavigator UZPI)
Žádné komentáře:
Okomentovat