Google

středa 22. dubna 2009

Výstaviště je na prodej za čtvrt miliardy.


Ministerstvo zemědělství ČR je v posledním období posedlé snahou zbavit se českobudějovického výstaviště. Je to nejvýmluvnější ukázka snahy vlády, schovat zemědělství jako nemocnou stařenu někam do temného pozadí. Cena výstaviště byla stanovena na 248 milionů, což je představuje 1 tisíc korun za metr čtvereční. K prodeji má dojít ještě v letošním roce.

Vzhledem k tomu, že na pětadvacetihektarové ploše je 20 výstavních pavilonů a řada dalších staveb a zařízení - a především vzhledem k poloze výstaviště poblíž centra Českých Budějovic - je požadovaná cena legendárního výstaviště ještě menší než symbolická.

Cena, podle vyjádření Vladimíra Suchého, tajemníka Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu, který českobudějovické výstaviště spravuje, ovšem není konečná, ministerstvo se chce chovat jako obchodník - tedy prodat tomu, kdo dá víc. To se při prodeji státního majetku hlásá vždycky, tak jako v očekávání velkých nejasností v obchodech s nemovitostmi se vždycky v realitních a advokátních kancelářích s předstihem brousí tužky a kupují nové mobily.


PGRLF údajně výstaviště nabídl, za výše uvedenou cenu, městu České Budějovice i Jihočeskému kraji. Zájem ovšem není. Je to také záležitost politická; město je ovládané ODS, kraj rovněž - ve velké koalici s ČSSD. Tlak podnikatelů je velký, obavy některých střízlivých politiků z kriminalizace obchodu jsou také velké. Ostatně primátor Juraj Thoma přiznal, že zastupitelé, jejichž podíly ve stavebních společnostech záhadným způsobem přibývají, v případě převodu výstaviště na město neodolají pokušení lukrativní plochu prodat. Podmínka MZe umožnit jednou ročně pořádání výstavy Země živitelka se samozřejmě dá obejít. Výstaviště se dá rozdělit, takže za pár let může být Země živitelka na ploše 1 ha či menší.


Názory na pořádání velkých výstav jsou u obyvatel Českých Budějovic vesměs negativní, zemědělství je nezajímá a to, co je na ostatních českobudějovických výstavách jako je Hobby, Mobil salon, Gastro atd., to vidí a mohou si koupit ve specializovaných obchodních domech. Ruch ve městě a zvýšený provoz motorových vozidel v době výstav obyvatelům vadí. Časy se opravdu změnily. Ani dříve městské obyvatelstvo se o zemědělství nezajímalo, zaměstnanci průmyslových podniků však dostali zdarma vstupenky od ROH, školy chodily na výstaviště povinně, navíc k návštěvě lákaly kulturní programy, umělecká elita, od Vondráčkové až po Moravanku.

Českobudějovická radnice se tváří, jako by o výstaviště neměla zájem, zřejmě pokrytecky čeká na snížení ceny nebo bezplatný převod. Jaké jsou skutečné záměry Českých Budějovic, to si každý mohl na radnici prohlédnout: Územní plán města České Budějovice počítá prakticky s likvidací poloviny výstaviště. Přibližně středem výstaviště má vést prodloužená Branišovská ulice, aby byla napojena na současnou silnici Na Dlouhé louce.

Branišovská ulice má vést v místech výstaviště, kde je nyní Rybářská bašta, přes rybník a přes přízemní budovy s občerstvením za amfiteátrem. Hlavní vchod do výstaviště má být od hypermarketu Tesco. Část výstaviště od Branišovské ulice k současnému hlavnímu vchodu zřejmě bude využita k výstavbě obchodních domů a zábavních center.

Žádné komentáře:

Okomentovat