Mléčný trh Evropské unie se zmítá v krizi, která ohrožuje existenci většiny producentů mléka. Zemědělci demonstrují, vlády i EU nevědí, co s tím udělat. Řešení asi nebude v dotacích, ale v dohledu na kvalitu a nezávadnost potravin.
Před nedávnem se Agrární komora ČR vydala do supermarketů za kontrolními nákupy. Kontrolory zajímaly země původu, odkud pocházejí mléčné výrobky. Zjistili, jaké procento mléčných výrobků pochází ze zahraničí. A to je všechno, co mohla AK udělat. V době, kdy většinu zákazníků nezajímá země původu, ale cena, je vlastenecká propaganda k ničemu. Větší naději na úspěch by asi měla propagace kvality. A nejen u mléčných výrobků.
Obchodní řetězce velice přesně vyhodnocují chování zákazníků a podle toho výrobcům potravin diktují podmínky. Zákazník například vidí v regálu vedle sebe dva sýry stejného druhu a vidí také rozdíl v ceně. Jedno balení je za 35 korun, druhé je za 12 korun. Sáhne samozřejmě po levnějším. Na luštění obtížně čitelných údajů o výrobku není čas. O tom, že příčinou rozdílu je cena surovin, ze kterých jsou sýry vyrobené není nutno pochybovat. Chemický průmysl dokáže vyrobit levné hmoty, které jsou na pohled nerozeznatelné od originálních potravin. Kriteriem pro podnikatele - v tomto případě obchodní řetězec - není zdraví zákazníků, ale zisk.
Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém. Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 20. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.
Nebylo by na místě, kdyby se Agrární komora soustředila na složení potravin? Jistě by doma i v okolních zemích našla pomocníky a sympatizanty. Je zde také jistá příležitost využít předsednictví České republiky v Radě EU a postavit se do čela boje proti chemikáliím v potravinách. Umělé tuky jsou likvidátory dojného skotu. Nebylo by vhodnější místo demonstrací zatlačit na nového ministra zemědělství a novou vládu, aby doma i v zahraničí prosadila důslednou kontrolu a regulaci chemicky vyrobených potravin? Kdyby se spotřeba umělých tuků snížila na úroveň počátku devadesátých let, pravděpodobně by mlékárny nestačily originální mléčné výrobky vyrábět.
Před nedávnem se Agrární komora ČR vydala do supermarketů za kontrolními nákupy. Kontrolory zajímaly země původu, odkud pocházejí mléčné výrobky. Zjistili, jaké procento mléčných výrobků pochází ze zahraničí. A to je všechno, co mohla AK udělat. V době, kdy většinu zákazníků nezajímá země původu, ale cena, je vlastenecká propaganda k ničemu. Větší naději na úspěch by asi měla propagace kvality. A nejen u mléčných výrobků.
Obchodní řetězce velice přesně vyhodnocují chování zákazníků a podle toho výrobcům potravin diktují podmínky. Zákazník například vidí v regálu vedle sebe dva sýry stejného druhu a vidí také rozdíl v ceně. Jedno balení je za 35 korun, druhé je za 12 korun. Sáhne samozřejmě po levnějším. Na luštění obtížně čitelných údajů o výrobku není čas. O tom, že příčinou rozdílu je cena surovin, ze kterých jsou sýry vyrobené není nutno pochybovat. Chemický průmysl dokáže vyrobit levné hmoty, které jsou na pohled nerozeznatelné od originálních potravin. Kriteriem pro podnikatele - v tomto případě obchodní řetězec - není zdraví zákazníků, ale zisk.
Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém. Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 20. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.
- Poslední studie Harvard Medical vyvrací tvrzení lékařů o přednostech umělých tuků. Při porovnávání s živočišnými tuky se zjistilo, že umělé tuky:
- Zvyšují onemocnění srdce u žen o 53%.
- Zvyšují celkový cholesterol a LDL (škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).
- Až pětinásobně zvyšují vznik rakoviny.
- Snižují kvalitu mateřského mléka.
- Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).
- Snižují odezvu těla na inzulín.
Nebylo by na místě, kdyby se Agrární komora soustředila na složení potravin? Jistě by doma i v okolních zemích našla pomocníky a sympatizanty. Je zde také jistá příležitost využít předsednictví České republiky v Radě EU a postavit se do čela boje proti chemikáliím v potravinách. Umělé tuky jsou likvidátory dojného skotu. Nebylo by vhodnější místo demonstrací zatlačit na nového ministra zemědělství a novou vládu, aby doma i v zahraničí prosadila důslednou kontrolu a regulaci chemicky vyrobených potravin? Kdyby se spotřeba umělých tuků snížila na úroveň počátku devadesátých let, pravděpodobně by mlékárny nestačily originální mléčné výrobky vyrábět.
Plně souhlasím s tím, aby se umělé tuky tolik neprosazovaly na našem trhu a více se lidem zdůrazňovalo požívání přírodních a přirozených potravin jako je máslo a sádlo. Je samozřejmé, že se tyto potraviny musí používat s mírou. Ale já jsem celý život kromě dětství jedla umělé tuky, které prý byly zdravější a dopadla jsem tak, že se mi ucpaly cévy k srdci a musela jsem podstoupit operaci dvojitého baypasu. A z čeho to teda bylo?
OdpovědětVymazat