Google

čtvrtek 26. února 2009

Rekordní vývoz vepřového masa z EU.

Objem vývozu vepřového masa, uzenářských a masných výrobků, vnitřností, tuku, špeku a prasat z Evropské unie dosáhl v roce 2008 rekordní hodnoty - 2,6 milionů tun. V meziročním srovnání tak stoupnul export o 34 procent.

Největší zájem projevili zákazníci o mražené vepřové maso, vnitřnosti a také špek, u těchto komodit vzrostl celkový objem o 23 až 30 procent. Největší množství odebralo Rusko (746 000 tun), Hong-Kong (454 000 tun) a Japonsko (236 000 tun). Ruští importéři měli největší zájem především o mražené maso, špek a vnitřnosti. Exportním šlágrem v Hong-Kongu byly vnitřnosti a další druhy vedlejších produktů.

Poptávka po tomto zboží ze zahraničí však od listopadu loňského ruku v souvislosti s finanční krizí zaznamenala velký útlum. Předtím měly na počet a objem zakázek velmi příznivý vliv udělená exportní povolení, příznivý kurz eura a dobrá konkurenceschopnost v porovnání s produkcí z USA a Brazílie. Nejúspěšnější při ztržňování těchto komodit byli tradičně dánští obchodníci, následovaní s odstupem německými kolegy. (Zdroj Agris,26.2.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat