Google

neděle 13. února 2011

Dětská sedačka v traktorech.

Začátkem 90. let bylo běžné spatřit na německých a rakouských silnicích traktory s malými dětmi na sedačkách spolucestujících, blatnících či na klínech řidiček. Že děti, 8 až 10 let, si za volanty traktorů a ve stájích počínali s rutinou téměř jako dospělí, nebylo ničím zvláštním.



Za dvě desetiletí se změnilo mnohé, včetně dopravních předpisů, které v Německu zřejmě přepravu dětí v traktorech umožňují. Jsou třeba bezpečnostní pásy. S tím výrobci traktorů doposud příliš nepočítali, pásy pro dospělé jsou pro malé děti k ničemu. Nastaly starosti.

Jakými způsoby problémy řešit? Jeden radí koupit ve Švýcarsku speciální sedačku (www.bul.ch), která je ale hodně drahá. Další navrhuje koupit kvůli sedačce některý z traktorů: Steyer CVT, Case CVX nebo New Holland T7500, které mají sedačky, na nichž může dvouleté dítě pohodlně sedět i spát. Jiný navrhuje upravit autosedačku, aby se do traktoru vešla. Jiný diskutující říká, že dítě do pěti let do traktoru nepatří, a starší, že si stejně vynutí usednutí za volant, aby řídilo. Zajímavě to řeší jiný diskutující, který do traktoru namontoval sedačku, ve které se nyní vozí děti na jízdních kolech.

V českých normalizačních končinách nebývalo nikdy obvyklé, aby matky vozily nemluvňata v traktorech. Za socializmu se zemědělci nerodili, ani nevyrůstali na farmách, ale stávali se jimi až v dospělosti, obyčejně až po absolvování školy. Do kravína mohly děti nakouknout, aby viděly, jak vypadá kráva, jen když tam nebyl zootechnik nebo některý jiný vedoucí.

Ani dnes není důvod, proč paragraf o českých dětech v traktorech by měl být v dopravních předpisech. Český venkov by potřeboval něco jiného, dostat do vyhlášky o silničním provozu jiné výjimky, třeba takové, které jsou třeba v Rakousku. Aby například na silnice II. a III. třídy mohly (podobně jako malotraktory) legálně všechny traktory, vleky, návěsy a další zemědělské stroje, které nemají registrační značku a STK, za podmínky, že nejedou větší rychlostí než 10 km/hod (tabulka na zádi). (F.Novotný, 13.2.2011)

1 komentář:

  1. Tak to já jsem trošku více rozmazlená. Sice pocházím z vesnice, takže se práci na poli nebráním, ale abych dobrovolně vysedávala na vlečce, tak to ani omylem. Dřív když jsem byla malá tak možná ano, ale dnes dávám v domácnosti přednost kvalitnímu nábytku a nádherným pohovkám z hmnabytek

    OdpovědětVymazat