Google

úterý 25. ledna 2011

SVS vypustila Agrární komoře rybník.

„Do České republiky se měsíčně doveze 17 000 tun vepřového, což je denně 85 kamionů. Dioxiny se míchaly do krmiv už od března 2010,“ upozornil Veleba, šéf Agrární komory ČR.


Je pochopitelné, že čeští producenti vepřového se snaží využít situace a dostat své maso zpět do masokombinátů a Agrární komora má k tomu napomoci. Měli však pánové z Agrární komory morální právo tři týdny vyvolávat mezi spotřebiteli paniku, když o přítomnosti zvýšeného množství dioxinů v dovezeném mase neměli důkazy?


SVSČR vydala několik prohlášení, že žádné dovezené maso dioxin neobsahovalo. "A podezření zde nebylo, přestože se objevily snahy toto tvrdit, není, a ani nebyl důvod k žádné panice." píše se v nejnovější zprávě SVS.


Směs nebezpečných mastných kyselin z Holandska se prostřednictvím německé firmy Harles&Jentzsech dostala do 14ti německých mísíren krmiv. Vzhledem k velikosti stájí a hustotě německých chovatelů prasat mohly by to být výrobny krmiv a stáje na území velkém, jako mají 2 - 3 české okresy. Že by se právě maso z těchto stájí dostalo právě do České republiky je pravděpodobnost nejméně 1:10000.


Že byl povyk zbytečný, dosvědčila sobotní berlínská schůzka českého ministra zemědělství Ivana Fuksy s německou kolegyní Ilse Aigner. Z celého českého dioxinového povyku zůstala výtka pozdního informování z německé strany. Schůzka skončila dohodou o společném postupu v Bruselu, proti zastropování přímých plateb u velkých farem. Do té doby je určitá naděje, že prezident AK Veleba nebude denně v mediích lkát, jak je českým zemědělcům ubližováno. Jeho lkaní je sice jistým způsobem oprávněné, ale… Kdo mimo vlády má na úpadku českých chovů prasat větší podíl než Agrární komora? (F.Novotný, 15.1.2011)

1 komentář:

  1. Prumerne 3 % zkontrolovaneho masa je velmi silne
    presvecive! Totez co se tyka znaceni puvodu!
    PS: Jak pro koho.

    OdpovědětVymazat