Google

středa 26. ledna 2011

Ministr Fuksa chce zprivatizovat loupežníky.

Ziskovost lesa je malá (hospodářský cyklus je stoletý), práci jedné generace lesních hospodářů mohou ocenit až generace další. Naši předkové, lesníci v lesích královských, šlechtických, církevních, obecních a sudetských, zanechali českému státu bohatství, které dodnes nedává spát postkomunistickým lesníkům i politikům. Odhad majetku Státních lesů jenom v surovině dřeva je v hodnotě asi sedm set miliard až jeden bilion Kč.

To je majetek, o kterém se vyplatí spekulovat. Z takové částky by se zaplnila soukromá konta a ještě by zbylo na stranickou pokladnu. Kvůli takovým částkám se vyplatí napsat dřevěnou knihu.

Kdesi se objevila informace, že Lesy České republiky ročně mají z prodaného dřeva zisk 300 milionů korun, přičemž je vytěženo 8 milionů plnometrů. Takže vychází, že Lesy ČR z 1 m3 dřeva mají 37,50 Kč. A ministerstvo financí bere, co je. Všichni, kdo v lese pracují, dobře vědí, jak systém funguje. Každý snadno vypočítá, že každoročně zmizí dřevo asi za 8 miliard. Zajímavé přitom je, že dohledat firmy, které dřevo ve velkém těžily, je nemožné. Fúzovaly, zanikaly, vznikaly. Hospodaření státního podniku Lesy ČR to je skutečná česká džungle. A media mlčí, včetně Mladé fronty DNES, v případech jiných velmi zvídavé a aktivní.

Doba postkomunizmu však pokročila, bankovní konta rozhodujícího počtu osob jsou naplněna. Krást a tunelovat státní majetek je pořád těžší, jak se před vánocemi přesvědčil Pavel Drobil, jinak předseda dozorčí rady státního podniku Lesy ČR. Napakovat se z kasičky Státního fondu životního prostředí už není tak jednouché, jako bývalo.

Přišel tedy čas legalizace majetku a vstupu do politiky s rejstříkem bezúhonných občanů - a potom si na etiku, hlavně zloděje-začátečníky hezky posvítit. Úkolem už je pověřen ministr Fuksa, jenž má přeměnit státní podnik Lesy ČR na akciovou společnost, která bude těžit ve svém revíru a prodávat své dřevo. Jak se bude starat o obnovu lesa, to si lze domyslet, je však více pravděpodobné, že to zůstane opět na státu, tedy na daňových poplatnících. (Jiří Krž, 26.1.2011)

1 komentář: