Google

pátek 21. ledna 2011

Jednotné DPH, rákoska na neposlušné občany.

EU umožňuje na některé komodity nulovou sazbu DPH. Nulovou sazbu DPH má Belgie, Švédsko, Finsko, Dánsko, Velká Británie, Kypr, Malta a Polsko. V dalších zemích EU platí několik sazeb DPH. V Německu je po zvýšení v roce 2007 základní sazba 19 a snížená sazba sedm procent. Ve Španělsku je základní sazba 18 % a snížená 8 %. Belgie a Francie v době vrcholící krize snižily DPH na gastroslužby.

V ČR je snaha opačná, než je trend EU. Vládní koalice jedná o zvýšení DPH u potravin, léků aj. na 19 procent. Před volbami sice strany slibovaly ponechání nepřímých daní na stávající úrovni, neplynul ani rok - a ODS, v čele s Nečasem, je přímo posedlá touhou nízkopříjmové skupiny obyvatel trestat za jejich místo na spodních společenských příčkách, kam se zásluhou zákonů džungle dostaly. Že ODS je povinna zavděčit se jistým lobbistickým skupinám, lze si snadno domyslet. ODS rovněž ze stolu ještě definitivně nesmetla rovnou daň z příjmu, kterou by si jistě zajistila vděk a provize z milionových manažerských odměn.

Premiér Nečas sice věští, že při zvýšení DPH z potravin, budou muset obchody snížit ceny, takže se vlastně nic nestane. Pan premiér zřejmě do obchodů nechodí, jinak by nemohl takové nesmysly vykládat. Každý obchod bere jakoukoli sebemenší politickou a ekonomickou změnu, doma i v zahraničí, jako důvod ke zvýšení cen.

Následkem zvýšení DPH může být jen další šizení kvality potravin a prodej náhražek dovezených ze zahraničí. Praxe je už dnes taková, že lidé převážně kupují ty nejlevnější potraviny – v podstatě náhražky potravin. Že by po zvýšení DPH přešli na kvalitní dražší potraviny, to může vyslovit jen politik, který o praktickém životě toho příliš neví. (Jiří Krž, 21.1.2011)

1 komentář: