Google

středa 8. prosince 2010

Ministr Fuksa vyhodil ředitele SZIF.

Vláda na návrh ministra zemědělství Ivana Fuksy odvolala ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Tomáše Révésze. Do výsledku regulérního výběrového řízení bude fond řídit ekonomický náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch. Důvodem odvolání ředitele Révésze bylo prosazování netransparentní a nevýhodné výměny informačního systému SZIF.


„Opakovaně jsem ředitele SZIF vyzýval, aby nepokračoval v projektu, který by způsobil ekonomické škody a ohrozil vyplácení dotací zemědělcům. Neuposlechl, a proto jsem vládě navrhl jeho odvolání,“ komentoval situaci ministr Ivan Fuksa.


Smlouva, kterou chtěl ředitel SZIF podepsat, by znamenala nejméně roční souběžný provoz dvou informačních systémů, což by stát stálo řádově stovky milionů korun. Poté by bylo nutné systém znovu upravovat, protože po roce 2013 bude změněn způsob vyplácení evropských dotací.


Ministr uložil novému vedení Státního zemědělského intervenčního fondu postupovat podle tří hlavních priorit, kterými jsou hladké vyplácení dotací, úspornost řešení a transparentnost postupu SZIF.


„V této situaci pokládám za pro stát nejvýhodnější postup okamžitě zahájit jednání se současným dodavatelem o zvýhodnění podmínek provozu na další roky. V novém programovém období pak může dojít k přechodu na jiný systém, ovšem pouze cestou otevřeného výběrového řízení, za předpokladu ekonomické výhodnosti a vlastnických práv ministerstva zemědělství k tomuto systému“, dodal ministr Fuksa. (Zdroj: MZe, 8.12.2010)

Žádné komentáře:

Okomentovat