Google

středa 8. prosince 2010

Lidovci proti zdražení elektřiny.

S originálním řešením úhrady investic pro solární energii chtějí dnes přijít senátoři za KDU-ČSL. Kromě toho, že se postaví za návrh (nezdanit tradiční výrobu elektřiny) prezidenta Václava Klause , připojí také novinku, která by měla pomoci proti zdražení elektřiny pro domácnosti. Součástí řešení má být totiž tzv. nukleární daň. Týkala by se ČEZ.


Senát bude dnes rozhodovat o tom, zda podpoří vládní návrh zákona na zdanění solární elektřiny. Podporu mu už vyslovila ODS, s 25 senátory a pro bude podle všeho i ČSSD. Zákon předpokládá zdanění elektřiny ze solárních zdrojů sazbou 26 procenty, což se týká elektráren s výkonem nad 30 kilowattů uvedených do provozu v minulém a letošním roce.



Norma má vrátit dobu návratnosti investice do výstavby slunečních elektráren na původně plánovaných 15 let. K tomu přibude razantní zdražení pozemků, na nichž se měly solární panely stavět, při jejich vyjmutí ze zemědělského fondu.



Prezident Klaus navrhl omezit dodatečné zdanění tržeb solárních výrobců o 26 procent na jeden rok (vládní návrh předpokládal tři roky) a nezdanit v příštím roce emisní povolenky výrobcům elektřiny z klasických zdrojů. Podle něj se tak získá čas pro řešení problému, sníží rizika arbitráží ze strany výrobců solární energie i riziko žaloby Evropské komise. Odborníci jeho návrhu vytýkali, že se nejvíc prospěje ČEZ.



"Náš návrh je kompromis. Žádáme vládu, aby během roku schválila nový návrh s rozumnou sazbou, aby byl zisk solárních investorů přiměřený a vše bylo právně čisté. Nukleární daň, kterou má například sousední Německo, by snížila zisk ČEZ a pomohla zaplatit dotace na solární elektrárny, aby občané nemuseli platit nic navíc," citoval Týden senátora Jiřího Čunka.

6 komentářů:

  1. Jedině pan prezident Klaus a jeho tehdejší poradce Petr Mach předseda strany Svobodných byli proti.

    Název normy:
    Zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů)
    se změnami: 137/2010 Sb.

    Jak jsem připomněl pro dnešní zákony v daném znění týkajících se povinného přimíchávání biopaliv do nafty a benzínu, zákona o obnovitelných zdrojích (i fotovoltaika), hlasovalo až na pár jedinců z ODS, tedy bohužel i současní politici z TOP 09.

    A své bohužel spáchal i senát.

    Taková je realita.

    OdpovědětVymazat
  2. BRD vykupni ceny velke fotovoltaiky omezila jiz v r. 2008 a zakazala jeji vystavbu na zemedelske pude. Energeticky urad podal navrh na omezeni vykup. cen XI.2008. V CR ticho po pesine.
    "Jedou" ve fotovoltaickem byznysu poslanci napric
    politickymi stranami/vsemi/.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednou to příjde .A pak nebudou k ničemu ty keci ,který mají takovou váhu dneska.Je to neskutečná ostuda.To co budovali z ničeho naši dědové po válce v době kdy ještě byly v živý paměti věci jako potravinové lístky,to byl základ.Ještě první republika.Tam byla snaha něco vymyslet.Teď?Doba kdy se okrádání mezi sebou stalo pravidlem nebo spíš společenskou prestiží?Každej na vlastním trapným písečku.Těžko toto svádět na bolševika .Je to jenom něco za co se dá dobře schovat.Ono se to dobře hodí říkat ,že tu 40 let něco formvalo ty naše český dušičky.Ono je to jaksi dané mentalitou a ta nemá nic společného s režimem.Tady to bude dicinky stát za velký "h",ať tu bude vladnout Petr nebo Pavel,to na tom nic nezmění.Taková je skutečnost.

    OdpovědětVymazat
  4. ČEZ má v zemi velmi silné mocenské, finanční a mediální postavení, a především je napojen na politiky ODS (snad i ČSSD a další). Právě senátor Čunek v minulosti tyto vazby odhalil, což mu vyneslo mediální bičování.

    OdpovědětVymazat
  5. Jak z ničeho?
    Cožpak poválečná ČSR byla nějak poničená válečnými událostmi?

    Zemědělství díky Hitlerovo socialistické politice (tím nijak neomlouvám zvěrstva tohoto nacionálně- sociálního demokrata, bylo stabilizované díky pevným výkupním cenám a čeští sedláci, velkostatkáři , apod. byli vybaveni obstojnou technikou a chystali se investovat do modernější -viz. nákupy nových traktorů Zetor sedláky v r. 1947. Své shodou okoloností sehrál komunistický Hradecký program, Benešovo dektrety, apod., kdy tedy sedlákům bylo zakázáno zamstnávat námezdní sílu, myslím už od r. 1946..

    Taskže potravin se produkovalo dost, jestli scházelo hovězí maso od vystěhovaných sudetských Němců, či jsme zásobovali vyhládlé SSSR
    ?

    Potravinovou dostatečnost tedy podlomilo násilné zakládání JZD, vbelkokrádeže soukromého najetku komunisty.

    A průmysl? Vždyt byl rozjetý z 2. světové války.. Že SSSR a čeští komunisté poválečné nadšení ,,zazdili", je věc druhá.

    První rálnou ranou bylo znárodnění k 24.10.1945, odmítnutí Marshallova plánu, a najetí na plánovanou direktivní ekonomiku totalitního typu s úřední tvorbou cen.

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěli milionové zisky, místo toho je čekají ztráty a dluhy. Stovky investorů - které nalákal solární boom - už do konce roku nestihnou zprovoznit své panely, a ztratí tak nárok na atraktivní výkupní cenu. Necelé tři týdny do konce prosince totiž dochází "na lámání chleba".

    OdpovědětVymazat