Google

sobota 27. listopadu 2010

Srozumitelné informace o lécích.

Evropský parlament 25.listopadu 2010 odhlasoval dva návrhy švédského poslance Fjellnera (Evropská lidová strana) týkající se nařízení a směrnice upravující poskytování informování o lécích, jejich účincích, dávkování a podmínkách užívání.


Bývalá ministryně zdravotnictví a současná poslankyně EP Zuzana Roithová (KDU-ČSL) komentuje nový legislativní akt takto:

"Evropská unie není oprávněna hovořit členským státům do samotné organizace zdravotnictví, nicméně má pravomoc sjednotit podmínky prodeje léků na vnitřním trhu. Nová úprava směřuje k posílení práv pacientů, což chválím. Jako lékařka mohu hodnotit, že v zemích EU bývají informace srozumitelné lékařům. Nyní však budou muset být psány také tak, aby jim rozuměli i laici. Všechny státy EU teď budou mít za povinnost zajistit, aby informace byly k nalezení nejen na internetu, ale aby byly na příbalových letácích napsány laickým jazykem, a to i ve formě čitelné pro pacienty s vadou zraku. Nová úprava bojuje také s nepravdivou či zavádějící reklamou o lécích zejména na internetu, kde pak bývají prodávány léky, které stále častěji bývají nekvalitní, dokonce i nebezpečné buď proto, že obsahují nebezpečné přísady, nebo tím, že neobsahují správnou koncentraci účinné látky a tím poškozují pacienty."

Zdroj: Roitova

Žádné komentáře:

Okomentovat