Google

pátek 5. listopadu 2010

Nejmocnějším mužem Země je čínský prezident.

Nejmocnějším člověkem planety je čínský prezident Chu Ťin-tchao. V čele žebříčku, který ve středu zveřejnil časopis Forbes, vystřídal svého amerického kolegu Baracka Obamu. V seznamu 70 jmen je jen pět žen.


Třetí příčku žebříčku obsadil saúdský král Abdalláh. Na čtvrtém místě je ruský premiér Vladimir Putin, který o devět příček přeskočil prezidenta Dmitrije Medveděva. První pětici uzavírá papež Benedikt XVI. Z žen na žebříčku stojí nejvýš německá kancléřka Angela Merkelová, kterou časopis umístil na šestou příčku. V první dvacítce jsou ještě předsedkyně Indického národního kongresu Sonia Gándhíová, nově zvolená brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Do žebříčku se ale například vůbec nedostala americká první dáma Michelle Obamová. Tu přitom Forbes v říjnu označil za nejmocnější ženu světa.

Forbes žebříček nejmocnějších lidí planety sestavuje každoročně. Při určování pořadí berou autoři v potaz několik různých faktorů, například, jak velké množství ostatních lidí daná osoba ovlivňuje, zda má na starosti relativně velké finanční zdroje, či zda se její moc uplatňuje ve více oblastech.

1 komentář:

  1. Dopad globalizace a "trhu bez privlastku"!
    A presunu vetsiny vyroby do Ciny!

    OdpovědětVymazat