Google

středa 24. listopadu 2010

Jen peníze by pomohly českému zemědělství?

Na včerejším shromáždění zemědělců v pražské Lucerně předseda Zemědělského svazu Jírovský řekl „…na dnešním našem jednání chceme zdůraznit nezbytnost posílení rozpočtu Mze na rok 2011 především v části naplnění TOP-UP na výši 3 mld. Kč, hlavně na podporu konkurenceschopnosti citlivých komodit. Zdůrazňujeme, že úspory v TOP-UP letos jsou 50%, 3,6 mld. Kč.“

V další části projevu hlásil, že dovoz vepřového masa již dosáhl 45% ze spotřeby, drůbežího masa 33%, vajec 29%, hovězího masa 25%, zpracovaných mléčných výrobků 45%. Dále vládu vyzval k „podpoře sdružování zemědělců.“

Je to v podstatě obehraná písnička, i když je dobře, že představitelé zemědělských organizací na problémy svých členů vytrvale upozorňují. Je to vše, co pro zemědělské závody lze udělat, jak zastavit odklon zemědělství od produkce? Za současného stavu asi nezbývá nic jiného než žebrání u Nečase, aby almužna umožnila alespoň přežití. I kdyby se podařilo vládu „pumpnout“ o pár miliard, co se změní? Bude tak na výplaty zaměstnanců, případně na nákup několika traktorů. Zastaví to dovoz potravin a umožní vývoz produkce?

Euroskeptici rozšiřují v neinformované veřejnosti názor, že za všechny české problémy může Evropská unie. Prezident Klaus se sice mediálně snaží stavět mezi Prahou a Bruselem železnou oponu, ale na stavbě obchodní bariéry, za kterou je české zemědělství, nese podíl jen částečně. Hodně ruku k dílu zřejmě přiložili sami zemědělci, když si bez odporu nechali rozebrat (zprivatizovat, rozkrást a zničit) obchod zemědělskou produkcí.

Družstevní a státní systém výkupu zemědělské produkce, kterým už v 19. století byly řešeny podobné odbytové problémy, jako jsou v současnosti, byl v podstatě demontován. Dříve centrálně organizovaný výkup rostlinné produkce jistým způsobem eliminoval jak problémy nadvýroby, tak celostátní i regionální nedostatky potravin ve válečných a poválečných letech. Zestátněním hospodářských družstev v roce 1948 sice výrobci ztratili přímý podíl na zisku, ale výkupní sklady, staré i nově budované, sloužily (za pomoci organizací zahraničního obchodu) až do počátku 90. let. O efektivitě tohoto obchodu byly později šířeny různé informace, avšak pro zemědělské závody býval rozhodující výkup téměř veškeré zemědělská produkce, pro spotřebitele dostatek kvalitních základních potravin.

Privatizace obchodu zemědělské produkce po roce 1992 většině velkých zemědělských podniků, předtím zvyklých na dotování produkce, nepomohla. Nepomohla ani většímu obnovení soukromých závodů. Noví majitelé obchodních firem a zpracovatelé sledují jen zisk, třeba za cenu ničení dodavatelů. Na své si přijdou za všech okolností, tak proč by se namáhali s exportem.

Přidají-li se k tomu vládní úspory, nemůže české zemědělství konkurovat zemědělství jiných zemí, v nichž funguje jednak výkup produkce, který byl v první polovině 20. století budován i podle českého vzoru a druhou polovinu 20. století prošel bez násilných změn, jednak vyšší celkové dotace, včetně národních.

Někde je zakopaný pes. Jen ho najít. Jen v penězích to asi nebude. Na závěr ještě pan Jírovský dodal: V České republice potřebujeme zvýšit produkční rozměr zemědělství, potřebujeme konkurenceschopnou agrární produkci, podpořenou v první řadě odpovídající cenovou úhradou – pro plnění funkcí sociálních a environmentálních ve venkovském prostoru. Podpory a dotace však musí krýt zvýšené požadavky na zemědělství kladené a být rovné podle jednotných pravidel v celé unii.“

S tím by se dalo souhlasit, kdyby to příliš nezavánělo alibicionizmem. (F.Novotný, 24.11.2010)

6 komentářů:

  1. Holt kdyz VK nechal rozkrast zpracovatelsky prumysl a HD, potrebuji cesti zemedelci
    na jednotnem trhu se zemedelskymi produkty,
    /a ten jednotny trh je treba zduraznit/a pri
    umyslnem odstranovani monopolniho chovani obchodnich retezcu/umyslnem/alespon priblizne
    podobnou podporu vlastni zeme, jako maji na zapade.

    OdpovědětVymazat
  2. Milý pane, ale tzv. zemědělcům z bývalých JZD žádný zpracovatelský průmysl nepatřil, jako jim nepatří cca 90% půdy, na které hospodaří i proti vůli původních zemědělců -sedláků.
    Zemědělský majetek, ukradený vlastníkům zločinnou kolektivizací spravují dnes jiní.

    Měl se tedy majetek vrátit i zcizený hned po r. 1945 tzv, znárodněním, vystěhováním, měli tedy také majetek dostat zpět tzv. sudetští němci.

    Nebo proč nebyl po r. 1990 odebrán majetek komunistickým rodinám?

    OdpovědětVymazat
  3. A kdo mluvil jen o zemedelcich z byvalych JZD?
    /I kdyz by velka cast narokovaneho majetku patrila i clenum JZD a jejich dedicum/.
    Mel se vratit majetek, zcizeny po r. 1948 komanci potomkum puvodnich sedlaku, i drobnych zemedelcu, a ne jej privatizovat do rukou stbaku!
    K ukradenemu majetku:Podle par. 20 ZoP mel ukradeny majetek vratit nebo zaplatit ten, kdo jej ukradl!
    Podle vl.nar.20/1991 Sb. mel se majetek, ukradeny vlastnikum vracet takto:
    Bylo-li vice povinnych osob /zejmena u stroju,napr.STS a JZD/ mel ten, kdo ukradl traktor/a prip. samovaz/uhradit 25 proc.,kdo mlaticku 10 proc.naroku za mrtvy inventar. Zbytek ten, kdo k 21.6.1991 uzival jejich pudu,bez ohledu, jak dlouho, nebo bez ohledu na to,ze mu byla prikazana k obhospodarovani komanci!
    Pri tom, bez ohledu, o jake stroje slo, se nahrada vypocitavala z 2. mocniny vymery pudy, kterou sedlak vlastnil.
    Dva sedlaci, meli stroje-traktory koupeny ve stejny den: jeden melvypocten narok 60000,-Kc, druhy 500000Kc!
    Z usedlosti 26 ha, z ktere bylo do STS vzato
    88 proc. stroju,/ mezi kterymi nebyl ani traktor ani mlaticka/ bylo podle teto vyhlasky STS zaplaceno 26 tis. Kc, nahrada 12proc. pro JZD- jeden zebrinak/ cinila 430 000 Kc.
    Fajn, a richtig?
    Na majetek sudetskych Nemcu , pokud je mi znamo,se vztahovala Postupimska dohoda a bylo
    jen a jen na nemecke vlade, jestli reparace
    Spojencum, mezi ktere patrilo i CSR, zaplati
    z majetku na nemeckem uzemi nebo z majetku
    svych obcanu na uzemi Sudet, kteri se tak horlive hlasili Heim ins Reich a postarali se
    o rozbiti CSR/a tim se, mimo jine, dopustili vlastizrady/!
    A, pokud je mi znamo, naklady na vyzbrojeni nasi armady jsme Spojencum splatili.I s chlupama!

    OdpovědětVymazat
  4. A proč se tedy dle stejného klíče po r. 1900 nezabavily
    majetky komunistickýcm rodinám nomenklaturních kádrů např. od okrasních tajemníků výše, předsedy JZD a rodiny odsunuty do SSSR?

    OdpovědětVymazat
  5. Protože v plánu "absolventů" Prognostického ústavu bylo předat ekonomickou moc ve státu,do r. 1992 nazývaném Československo a po roce
    1993 "Česko" právě jim.A pokud si na podnikání nebudou troufat,umožnit jim si "přes privatizaci" vyčistit peníze a firmy prodat ven! A přesně to se stalo!
    Např. celé příslušné OV Třebíče najdete
    ve firmě TIPA,a stejným způsobem se dělo
    po celé ČR. Kde nejsou "kádry" KSČ, jsou "kádry" Stb. V každém případě "positivní" respektive ti "nejpositivnější".
    A otázku doporučuji poslat na Hrad! Nejvyššímu!

    OdpovědětVymazat
  6. To anonym 9,najmy a premie-odpoved:
    Ceskeho vlastnika nemecke mlekarny v BRD neznam.
    Pochybuji,ze kdyz velikost BRD mlekarny se pohybuje od 0,5-6,4 mld l mleka rocne a K jsou
    na Bahamach,v JAR a na Hrade a mlekarny patri
    nem. rolnikum, ze by mohl byt "cesky vlastnik nemecke mlekarny"!Pro srovnani: CR "privatizovala" ceske mlekarny rozprodejem mimo ruky ceskych rolniku -rozdrobila je, pri 3 mld produkce mleka/1991/ na 131 provozu od 0,000002mld l do 0,8 mld l. Do 2004/vstup do EU/ dobrovolne!!! snizeni produkce mleka na 2,7 mld,po vstupu snizeni o dalsich 8 proc.
    Navic dovozy cca 400 mil.l.!
    Tlak na ruseni kvot - NL, BRD, DK. Dotace a jine nastroje na podporu domaci produkce cca 3x vyssi nez CR! Cesky pozadavek - narovnat. Byl odmitnut - historicke principy!
    Zakony, CSN, mlek. predpisy/CPM,SOM,parametry/ a vet. predpisy - s "duverou" se ptejte v Praze. Prodej ze dvora omezuji ceske vet.
    a hyg. predpisy a MZP!
    Odpoved prazskeho byrokrata, proc austrian a bayern bauern mohou prodavat mleko i mimo dvur:
    "zde jste v CR, zde plati ceske predpisy"!!!

    OdpovědětVymazat