Google

úterý 16. listopadu 2010

Cizinci budou kupovat českou půdu, ale od spekulantů.

Příští rok skončí přechodné období, a cizinci budou moci v České republice kupovat zemědělskou půdu. Výjimka, která byla vyjednána při vstupu do Evropské unie je do května 2011.




"Ministerstvo zemědělství a Agrární komora navrhovaly v připomínkovém řízení prodloužení přechodného ustanovení.

Uvedení devizového zákona do souladu s primárním právem Evropské unie je dané hrozbou, že Evropská komise může zahájit proti České republice řízení, včetně soudního, o porušení Smlouvy o fungování Evropské unie. To by pro ČR nebyla levná záležitost, která by značně zatížila státní rozpočet.

Pokud se však vládě nepovede do konce přechodného období změnu devizového zákona schválit, nebudou katastrální úřady moci kvůli nadřazenosti unijního práva zamítat návrhy na vklad vlastnického práva u zemědělských pozemků v soukromém vlastnictví, které bude kupovat cizinec."


Záměrem této výjimky a jejího prodlužování je podvedení vlastníků. Podvody ovšem neprovádějí cizinci. Co nejlevnější půdu se snaží kupovat jednak české postsocialistické kolchozy, jednak čeští spekulanti. Obě tyto skupiny využívají neznalosti vlastníků, především těch, kteří žijí někde daleko ve městech a o poloze svých zděděných pozemků nemají ani tušení, a za hlásání českého vlastenectví kupují od nich půdu za bezvýznamnou cenu, aby ji v příhodnou dobu stejně nakonec prodali cizincům, ale s velkým ziskem. Myšlení vlastníka-městského prospěcháře, jemuž restituce bez jeho vlastního přičinění spadla do klína, ovšem je: "Lepší málo peněz než žádné."


Zbavování se zemědělské půdy, ale i zemědělských usedlostí, je také výrazem neúcty k vlastním předkům, mnoha generacím zemědělců, jimž trvalo několik století, než za velké dřiny a obětí své grunty rozšířili do rozměrů, které měly před kolektivizací. (F.Novotný, 16.11.2010)

1 komentář:

  1. Nevite zcela nahodou, kdo v CR hlasal "trh bez privlastku"? A kdo,narozdil napr. od Hungary a
    Slovinska nikdy nenavrhoval a neprosazoval
    napr. NZ upravu -vlastnictvi pudy kralovske, pronajem na 99 let,ale JEN HOSPODARICIMU na pude!
    PS.: Zatim jsem nezaznamenal, ze by na NZ nekdy byla komancska reservace.

    OdpovědětVymazat