Google

úterý 12. října 2010

Co měšťákovi stačí ke štěstí.

Kdosi pro současný organizovaný prodej kvalitnějších potravin na tržišti vymyslel výraz FARMÁŘSKÝ TRH. Kdyby redaktor Benešovského deníku, který z jednoho takového trhu neskrývá nadšení, byl o pár desítek let starší, připomínaly by mu podobné akce předlistopadový socialistický obchod.

Způsob, jakým tuto sobotu benešovští úředníci (přes školství, kulturu a památky) nalákali do Ferdinandova pivovaru davy lidí, zvědavých na atraktivní potraviny, není ničím novým. Stejně lákali socialističtí funkcionáři návštěvníky na různé výstavy, včetně těch v Černém lese u Benešova. Socialistický obchod tehdy si před akci zajistil a shromáždil nedostatkové zboží, které pak dal do stánků. A lidé kupovali jako šílení.

Farmářské trhy uplynulou sobotu tedy pobláznily Benešov. Starší lidé si zopakovali tu starou atmosféru, kdy si mohli nést domů zboží, které není běžně dostupné, a mladí, jichž byla na trhu většina, se radovali z dalšího životního nadstandardu. Jen aby v budoucnu nebyli rádi, že vůbec mají nějaké potraviny. Podle toho, jak se zachází s výrobními prostředky, hlavně zemědělskou půdou, a krajinou, je možné očekávat leccos. (F.Novotný, 12.10.2010)

Žádné komentáře:

Okomentovat