Google

neděle 12. září 2010

Bramborová Evropa 2010.

Přes 8.000 odborníků z celého světa, ze 49 zemí, ve dnech 8. - 9. září 2010 navštívilo bramborový veletrh na zámku Bockerode u Hannoveru. Nejvíce jich přijelo z Nizozemí, Ruska, České republiky, Rakouska, Francie, Dáínska, Španělska a Polska. Objevili se i bramboráři z Asie, Severní i JIžní Ameriky a z Afriky. K dispozici měli informace o nejnovějších odrůdách, o technologiích pěstování, strategii hnojení a ochrany před škůdci. Méně, než organizátoři očekávali, přijelo bramborářů z Německa, kteří právě mají plné ruce práce se sklizní.


Velký zájem o veletr byl důkazem toho, že brambory nadále dobývají svět a stávají se jednou z hlavních potravin lidstva. Jak zdůraznil generální ředitel Mezinárodního bramborového centra dr. Pamela K.Anderson,.brambory se vzhledem k bohatému obsahu živin stanou základním zdrojem potravin, krmiv, průmyslových surovin i energie.

Velký zájem na bramborovém veletrhu vzbudila bursa. Stan byl naplněn k prasknutí. Příčinou je očekávání nižší letošní úrody, proti loňsku asi o 9,8 mil. tun. Velmi silná poptávka po bramborách je z Ruska, kde extrémní horko a sucho zapřičinilo jednu z nejmenších sklizní v posledních létech.

Veletrhu Bramborová Evropa 2010 se zúčastnilo 192 vystavovatelů z 18 zemí. Spokojenost panovala mezi vystavovateli i návštěvníky, většinou odborníky vysoké úrovně. Příští evropský Bramborový veletrh Evropa 2011 se bude konat 7,-8, září v belgickém Kainu (Pořadatell Federatie van Belgische Ultrusting).

Žádné komentáře:

Okomentovat