Nikoli průmysl a doprava, ale zemědělství nejvíc ničí životní prostředí. Renomovaný Worldwatch Institut zveřejnil před nedávnem studii o vlivu konzumu masa na změnu klimatu. Experti tohoto ústavu došli k závěru, že globální spotřeba mléka, masa a vajec se na klimatických změnách podílí z jedenapadesáti procent.

Zvyšující konzum živočišných produktů je hlavní příčinou zvyšování stavu hospodářských zvířat, větší výroby krmiv, tedy potřeby více zemědělské půdy, polí a pastvin. To je řešeno kácením deštných pralesů. Dalším nežádoucím produktem živočišné výroby jsou plyny, které zvířata produkují.

Dva členové World Bank Group Robert Goodland a Jeff Anhang, na základě údajů tohoto ústavu, ostře kritizovali organizaci FAO (zemědělská organizace při OSN), že vychází ze starých statistik a vliv nepřiměřeně velkého chovu hospodářských zvířat na změny klimatu podcenila.

Geofyzik Kurt Schmidinger (Future Food )s kritikou FAO souhlasí jen částečně: "FAO skutečně měří pouze emise, a neberou v úvahu to, co se děje na pozemcích. Kdybychom snížili výrobu a spotřebu masa, snížila by se i produkce emisí." Jinak Schmidinger brání FAO: "Vliv metanu na klimatické změny je sporný, sledování probíhá už mnoho let, ale výsledky nejsou tak jednoznačné, jak mnozí odborníci odhadují. Dýchání zvířat je v rovnováze z produkcí CO2."
To, že podíl chovů zvířat na produkci skleníkových plynů je enormní, samotná FAO nezapírá, dokonce uvádí že zvířata mají na globální změny klimatu větší podíl než doprava na celém světě. A Institut Worldwatch dokazuje, že tyto údaje musí FAO upřesnit, čísla o vlivech zvířat výrazně zvýšit.

Zvyšující konzum živočišných produktů je hlavní příčinou zvyšování stavu hospodářských zvířat, větší výroby krmiv, tedy potřeby více zemědělské půdy, polí a pastvin. To je řešeno kácením deštných pralesů. Dalším nežádoucím produktem živočišné výroby jsou plyny, které zvířata produkují.

Dva členové World Bank Group Robert Goodland a Jeff Anhang, na základě údajů tohoto ústavu, ostře kritizovali organizaci FAO (zemědělská organizace při OSN), že vychází ze starých statistik a vliv nepřiměřeně velkého chovu hospodářských zvířat na změny klimatu podcenila.

Geofyzik Kurt Schmidinger (Future Food )s kritikou FAO souhlasí jen částečně: "FAO skutečně měří pouze emise, a neberou v úvahu to, co se děje na pozemcích. Kdybychom snížili výrobu a spotřebu masa, snížila by se i produkce emisí." Jinak Schmidinger brání FAO: "Vliv metanu na klimatické změny je sporný, sledování probíhá už mnoho let, ale výsledky nejsou tak jednoznačné, jak mnozí odborníci odhadují. Dýchání zvířat je v rovnováze z produkcí CO2."
To, že podíl chovů zvířat na produkci skleníkových plynů je enormní, samotná FAO nezapírá, dokonce uvádí že zvířata mají na globální změny klimatu větší podíl než doprava na celém světě. A Institut Worldwatch dokazuje, že tyto údaje musí FAO upřesnit, čísla o vlivech zvířat výrazně zvýšit.
Vzhledem k tomu, jak dlouho se již chová dobytek a od které doby se viditelně zvyšuje
OdpovědětVymazatobsah CO2 v atmosféře je zřejmé, kde jsou
(převažující)pravdivé výroky a co je kec!
Úplně je pominuta obchodní stránka tj. např. přeprava i zemědělských produktů přes oceány!
Worldwatch se mýlí. Největší vliv na globální změny počasí má prdění lidí!
OdpovědětVymazat