Rakouská firma Heineken jako majitel se rozhodla zrušit znojemský pivovar Hostan. V říjnu zůstanou brány pivovaru uzavřeny. Vaření piva ve starodávném městě nad Dyjí definitivně skončí.
Česká republika drží světový primát ve spotřebě piva na hlavu. Pití velkého množství piva je v Čechách tradice už od středověku. Věřilo se tomu, že pivo lidi chrání před nemocemi. Lidé, kteří pili pivo byli zdravější než ti, kteří pili jen vodu. Pivo se proto dávalo už kojencům. Příčinou zvyku zřejmě byla voda. O čistotu vody se příliš nedbalo, hygienici nebyli, takže voda byla zdrojem nakažlivých nemocí. Proto pití piva, což je převařená voda, bylo lepší než pití vody. To byl zřejmě také důvod, proč na zámcích čeleď dostávala zdarma velké množství piva a proč z panského pivovaru museli vesnice pivo povinně odebírat.
Tradice pití piva sice v českých končinách zůstává, zvyk je železná košile, tradice výroby piva upadá. Jsou zavírány jeden pivovar za druhým, a s kvalitou, ani s chutí to podle mnohých pamětníků není k jásotu. Pryč je pivní patriotizmus, kdy obyvatelé města a okolí pili jen své pivo, na které byli hrdí. K úpadku českého pivovarnictví přispívá chování zahraničních majitelů, kteří české potravinářské firmy skupují jen proto, aby je mohli uzavřít, a tak se zbavit konkurence pro své nekvalitní levné výrobky.
V roce 1928 bylo v Čechách 381 pivovarů , 61 na Moravě a 14 ve Slezsku. V současnosti se pivovary ve většině krajů spočítají na prstech jedné ruky, přičemž kvalita je prakticky všude stejná, chuť a množství alkoholu sice jsou někdy rozdílné, ale vsadit na vinětu, odkud pivo pochází, si už dnes troufne málokdo.
Znojemský pivovar nepatřil k největším, v loňském roce uvařil asi 70.000 hektolitrů piva, ale patřil ke koloritu města. Po likvidaci proslavené výroby Znojemských okurek a dalších znojemských podniků je pro Znojmo uzavření pivovaru další nepříjemnou záležitostí. 18 zaměstnanců Hostanu bude propuštěno, zbývající budou moci pracovat v brněnském pivovaru Starobrno, v sodovkárně, případně hlídat opuštěný objekt ve Znojmě. (M.Veselý, 12.7.2009)
Česká republika drží světový primát ve spotřebě piva na hlavu. Pití velkého množství piva je v Čechách tradice už od středověku. Věřilo se tomu, že pivo lidi chrání před nemocemi. Lidé, kteří pili pivo byli zdravější než ti, kteří pili jen vodu. Pivo se proto dávalo už kojencům. Příčinou zvyku zřejmě byla voda. O čistotu vody se příliš nedbalo, hygienici nebyli, takže voda byla zdrojem nakažlivých nemocí. Proto pití piva, což je převařená voda, bylo lepší než pití vody. To byl zřejmě také důvod, proč na zámcích čeleď dostávala zdarma velké množství piva a proč z panského pivovaru museli vesnice pivo povinně odebírat.
Tradice pití piva sice v českých končinách zůstává, zvyk je železná košile, tradice výroby piva upadá. Jsou zavírány jeden pivovar za druhým, a s kvalitou, ani s chutí to podle mnohých pamětníků není k jásotu. Pryč je pivní patriotizmus, kdy obyvatelé města a okolí pili jen své pivo, na které byli hrdí. K úpadku českého pivovarnictví přispívá chování zahraničních majitelů, kteří české potravinářské firmy skupují jen proto, aby je mohli uzavřít, a tak se zbavit konkurence pro své nekvalitní levné výrobky.
V roce 1928 bylo v Čechách 381 pivovarů , 61 na Moravě a 14 ve Slezsku. V současnosti se pivovary ve většině krajů spočítají na prstech jedné ruky, přičemž kvalita je prakticky všude stejná, chuť a množství alkoholu sice jsou někdy rozdílné, ale vsadit na vinětu, odkud pivo pochází, si už dnes troufne málokdo.
Znojemský pivovar nepatřil k největším, v loňském roce uvařil asi 70.000 hektolitrů piva, ale patřil ke koloritu města. Po likvidaci proslavené výroby Znojemských okurek a dalších znojemských podniků je pro Znojmo uzavření pivovaru další nepříjemnou záležitostí. 18 zaměstnanců Hostanu bude propuštěno, zbývající budou moci pracovat v brněnském pivovaru Starobrno, v sodovkárně, případně hlídat opuštěný objekt ve Znojmě. (M.Veselý, 12.7.2009)
Žádné komentáře:
Okomentovat