Google

sobota 27. června 2009

Rakušané zaplatí pokutu za překročení mléčných kvót.

Rakousko je známo tím, že v porovnání s jinými zeměmi EU své zemědělce chová jako v bavlnce. Přízeň politiků a benevolence rakouských úřadů ovšem nejsou zadarmo. Mimo štědrých národních podpor musí rakouská vláda za zemědělce platit pokuty vyměřené Evropskou komisí.

Tak jako v jiných zemích i rakouským problémem je mléko, nejen jeho cena, ale také jeho množství, které rakouští sedláci produkují nad kvóty stanovené Evropskou unií. Evropská komise je ovšem přísná, a tak Rakousku za překročení limitu v období 2008-2009 udělila pokutu 9,2 milionu euro (239,2 milionu korun). Rakousko mělo limit 2,76 milionů tun mléka a překročilo ho o 1,2 procent.

V Rakousku je 42.007 dodavatelů mléka, z nichž většina stanovený limit překročila. Kvóty nepřekročilo jen 1.551 producentů.

Není to největší pokuta, kterou kdy Rakousko muselo za nedodržení stanovených kvót muselo do bruselské pokladny odvést. V roce 2007 bylo nuceno zaplatit 23,7 mil. Euro (616 mil. Kč). Takovéto nedodržování smluvených bruselských pravidel, v Rakousku i jinde, zřejmě přispívá k nadbytku mléka na trhu, k nízkým cenám a k mléčné krizi.

Žádné komentáře:

Okomentovat