Google

neděle 14. června 2009

Problémy s mlékem na Slovensku.

"Mléko neprodáváme, ale odevzdáváme do mlékárny, která nám koncem měsíce oznámí, kolik nám za něj zaplatí, " řekl Peter Brezovský, ředitel Vysokoškolského zemědělského podniku (VPP) Slovenské zemědělské univerzity, "jinou možnost ale nemáme."

Podnik v loňském roce vyrobil 4 miliony litrů mléka, za které dostal 40 milionů korun. V důsledku propadu nákupní ceny v roce 2009 klesnou tržby o 20 milionů korun. Taková ztráta se nedá vyrovnat žádným opatřením a úsporami.

Názor slovenských zemědělců je, že o zemědělství v EU rozhodují francouzští a němečtí sedláci, kteří sice neustále protestují, ale žijí ze skrytých finančních podpor. Dokud EK neuzná, že francouzští sedláci jsou na tom špatně, žádná opatření pro zvýšení ceny mléka dělat nebude a výroba mléka v ostatních státech bude upadat.

Zvládnout neúnosnou situaci se VPP snaží snížením nákladů na nejnižší únosnou mez. Vsadili sice na vlastní krmiva, ale tím celou ekonomiku mléka nevyřeší. Základ je v odbytu a ceně. V žádném případě chov krav nechtějí snižovat, očekávají, že situace se obrátí a potom budou expandovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat