Není pivo jako pivo. Českobudějovický Budvar včera oznámil zahájení výroby svého prvního jedenáctiprocentního piva, které se výrazně liší od doposud výráběných piv. Toto pivo má být charakteristické silně nahořklou chutí. Po výčepním Pardálu je to už druhé pivo značky Budvar, které se liší od tradičního nasládlého ležáku. Při výrobě jedenáctky Pardál údajně spolupracovalo 120 sládků "z lidu" (pivařů).
Zatímco Češi, Moravané a Slováci si potrpí více na kvalitě a chuti piva, Němci dávají přednost vyššímu obsahu alkoholu. S rekordně silným pivem přišel na trh berlínský pivovar Berliner Brauhaus Südstern, když vyrobil nejsilnější pivo světa o 27,6 objemových procentech alkoholu.
Podle sládka tohoto pivovaru byl rekord výroby nejsilnějšího piva sebrán bavorským kolegům, kteří drželi starý rekord od roku 2005. Byl překonán o více než dvě procenta.
S náročnou procedurou bylo započato již na podzim minulého roku. Především byla zahájena příprava velice objemné várky. Důraz byl kladen zejména na to, kolik použít sladu a jak malý je nutný přídavek pivovarské vody. Výsledek byl třikrát silnější než Bockbier („Trippelbock“) s 21 procenty základní sladiny. V počátečním stadiu muselo nejprve dojít k několikatýdennímu zrání, dříve než byla zahájena samotná výrobní činnost vedoucí k vytvoření rekordu. Po nespočetných procesních operacích bylo, u vysokoalkoholického piva vyráběného v pivovaru Südstern, nakonec docíleno obsahu 27,6 objemových procent alkoholu.
Zatímco Češi, Moravané a Slováci si potrpí více na kvalitě a chuti piva, Němci dávají přednost vyššímu obsahu alkoholu. S rekordně silným pivem přišel na trh berlínský pivovar Berliner Brauhaus Südstern, když vyrobil nejsilnější pivo světa o 27,6 objemových procentech alkoholu.
Podle sládka tohoto pivovaru byl rekord výroby nejsilnějšího piva sebrán bavorským kolegům, kteří drželi starý rekord od roku 2005. Byl překonán o více než dvě procenta.
S náročnou procedurou bylo započato již na podzim minulého roku. Především byla zahájena příprava velice objemné várky. Důraz byl kladen zejména na to, kolik použít sladu a jak malý je nutný přídavek pivovarské vody. Výsledek byl třikrát silnější než Bockbier („Trippelbock“) s 21 procenty základní sladiny. V počátečním stadiu muselo nejprve dojít k několikatýdennímu zrání, dříve než byla zahájena samotná výrobní činnost vedoucí k vytvoření rekordu. Po nespočetných procesních operacích bylo, u vysokoalkoholického piva vyráběného v pivovaru Südstern, nakonec docíleno obsahu 27,6 objemových procent alkoholu.
Žádné komentáře:
Okomentovat