Google

neděle 14. června 2009

Mariann Fischer Boell východní Evropě nevyhoví.

Vážení,

dovolte mi, abych Vám odpověděla na Váš dopis ze dne 19.3.2009, ve kterém navrhujete přesun částky ve výši 675 mil. EUR, která by měla být určena na přímé platby pro nové členské země EU.

Především se domnívám, že navyšování finančních výdajů v rámci přímých plateb není efektivní způsob, jak rychle eliminovat dopady ekonomické krize na zemědělství. Zemědělci v celé EU by se měli stát více konkurenceschopnými a tento cíl může být dosažen pouze cestou zavedení cílených a přesně určených opatření. Navíc, bych Vás ráda upozornila , že podmínky členství nových zemí v EU byly projednány v rámci Přístupových smluv, kde byl i stanoven systém postupného zapojení těchto zemí do systému přímých plateb /phasing-in/.

V roce 2010 dosáhne výše těchto plateb – ve vašem případě v rámci programu a systému plateb na plochu - SAPS úrovně 70% a tato výše může být dále navýšena dalšími 30% z národních finančních zdrojů, tedy v rámci národních přímých plateb; jinými slovy řečeno, lze již v tomto roce ( 2010 ) dosáhnout 100% úrovně přímých plateb plánovaných až na rok 2013.

Následně bych chtěla říci, že není mým úmyslem vystoupit s návrhem na přerozdělení dodatečných finančních zdrojů ve prospěch nových členských zemí, který by nebyl v souladu s zněním Přístupových smluv.

S pozdravem

Mariann Fischer Boell

Žádné komentáře:

Okomentovat