Google

čtvrtek 2. dubna 2009

Soběstačnost ve výrobě vepřového masa je minulostí.

„V prosinci jsme poslali na jatka poslední prasata,“ oznámili představitelé zemědělského družstva Agros z Vyškova. A rozhodně nejsou sami, k podobnému kroku byli donuceni zemědělci po celé republice. Dohnaly je k tomu obrovské finanční ztráty, které se u některých z nich pohybovaly v desítkách milionů.

„Nejde donekonečna dělat něco, co je dlouhodobě ztrátové,“ konstatuje šéf Zemědělské společnosti Krásná Hora na Příbramsku, "v podniku kvůli nízkým výkupním cenám už nemáme ani štětinu."

Podle statistického úřadu počty prasat v ČR klesly skoro o dvacet procent. Farmáři dnes chovají něco přes 2,1 milionu kusů, což je nejmenší číslo za posledních šedesát let. Odborníci navíc dodávají, že Česko přestává být ve výrobě vepřového soběstačné a značnou část již musí dovážet. To se v budoucnu může podepsat na růstu maloobchodních cen. Dováží-li se sem maso za dumpingové ceny, mohou jít ceny nahoru.

I kdyby se tato předpověď nepotvrdila, cena dováženého masa může být ovlivněna nízkým kurzem koruny, které diletantské svržení vlády na váze rozhodně nepřidalo. „Cena dováženého vepřového sice především závisí na velkoobchodních cenách v Německu, Polsku či Španělsku. I když se tam nyní ceny nezvyšují, velkou roli bude hrát koruna,“ uvádí předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Podle českých zemědělců se problém s chovem prasat brzy nevyřeší. Navíc podobně pesimisticky to vidí i u skotu, který dostává drtivé rány kvůli nízkým výkupním cenám mléka. Hrozí třetí vlna vybíjení krav. Zatím počty skotu meziročně klesly o necelých devět tisíc kusů.

1 komentář:

  1. Když takové JZD zaseje x stovek hektarů kukuřice na scelených lánech jako pozdější silážované krmivo pro mléčný skot, kolik tisíců kusů drobné zvěře je tím ročně potencionálně vybito? Spočítal někdo, kolik škod takové zločinem vzniklé družstvo nadělá ročně na zvěři v katastru?

    Opomíjím fakt, že by tu zvěř -koroptve, zajíce, divoké králíky, křepelky stejně zcizili pro naplnění svých břich s pomocí zákona o myslivosti vnucení postkomunističtí lidoví myslivci z ČMMJ.

    OdpovědětVymazat